Dieren

Handelsverbod op mosselen en andere schelpdieren door hoge concentratie giftige stof

Mosselen en oesters uit delen van de Oosterschelde en de Grevelingen mogen tijdelijk niet worden verhandeld wegens een teveel aan de stof tetrodotoxine (TTX) in de schelpdieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt een bericht van Omroep Zeeland daarover. Mossel- en oesterpercelen, zoals de vindplaatsen worden genoemd, zijn medio vorige week gesloten. De schelpdieren mogen pas weer worden gewonnen en verkocht als ze schoon genoeg zijn.

Hoge concentratie dodelijk

Het is niet de eerste keer dat een te hoog gehalte aan TTX in de beestjes werd aangetroffen en de weekdieren niet aan de man mogen worden gebracht. Tetrodotoxine kan bij lage concentraties al gevaarlijk zijn voor mensen en kan bijvoorbeeld leiden tot verlammingsverschijnselen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Marine Research. Bij hoge concentraties kan het zelfs dodelijk zijn. Hoe een te hoge concentratie tetrodotoxine kan ontstaan is op dit moment nog onbekend.

De mosselen en oesters uit de zogenoemde verwaterplaatsen, waar handelaren ze tot rust laten komen en de dieren zich van zand en slib laten ontdoen, moeten eerst worden getest voordat ze op het menu mogen, aldus de NVWA.

ANP/redactie