Misdaad

Grote terreurzaak van start tegen mannen die aanslag wilden plegen bij evenement

Zes mannen staan woensdag terecht in een van de grootste terreurzaken die ons land heeft gekend. Met de inzet van 400 man, waaronder infiltranten, lukt het de politie in 2018 om een aanslag te voorkomen. Bij een huiszoeking werden machinegeweren en bomvesten gevonden.

De zes mannen worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze zouden dood en verderf hebben willen zaaien tijdens een tot nu toe niet nader genoemd evenement. De zaak is bekend geworden als de ‘Arnhemse terreurzaak’. Hoofdverdachte is de 36-jarige Hardi N. uit Arnhem.

‘Nederland ontsnapt aan aanslag’

De verdachten werden in september 2018 tijdens een grootscheepse actie opgepakt in een vakantiehuisje in Weert. Daarmee was Nederland aan een grote aanslag ontsnapt, zei het Openbaar Ministerie (OM) toen.

Lees ook: Politie geeft beelden vrij van inval en arrestatie voor beramen aanslag

Inlichtingendiensten kregen de vermeende terreurcel op tijd in het vizier en wisten te infiltreren. Hierdoor kregen politie en justitie een gedetailleerd zicht op de voorbereidingen. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen op een evenement en ergens anders een autobom tot ontploffing te brengen.

Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, genoeg om een halve kilo explosieven te maken.

Lees ook: Politie doet huiszoekingen na arrestaties voor beramen grote aanslag

‘Uitlokking door AIVD’

Hardi N. heeft in de aanloop naar de rechtszaak gezegd dat de infiltratieactie hem heeft aangezet tot de terreurplannen. Zelf zou hij die niet hebben gehad. Inlichtingendienst AIVD zou een en ander hebben geregisseerd en hem hebben uitgelokt. Daardoor zou hij ook zijn vermoedelijke handlangers bij de voorbereidingen hebben betrokken.

Het OM gelooft niets van dit verhaal en denkt dat N. liegt. “Er is geen snipper in het dossier die die bewering bevestigt”, zei de officier van justitie tijdens een voorbereidende zitting hierover.

Infiltranten leverden wapens

De infiltranten leverden de verdachten (onklaar gemaakte) wapens en bespraken voorbereidingen en trainingen met hen. Zij zijn in het vooronderzoek als getuige gehoord.

Het was de bedoeling dat het proces in april zou beginnen, maar door de coronacrisis werd dat uitgesteld tot nu. De rechtbank heeft elf dagen voor de zaak uitgetrokken. Volgens de huidige planning zal het OM op 19 juni de strafeisen bekendmaken.

Redactie/ANP