112

Grote brand in loodsen in Oosterwolde, bewoners geëvacueerd

Bij een grote brand in Oosterwolde is 8000 vierkante meter aan loodsen in vlammen opgegaan. Meer dan tien blusvoertuigen waren ter plaatse om het vuur te blussen. De bewoners van acht woningen vlakbij het industrieterrein hebben hun woningen vanwege de rook verlaten. Rond twaalf uur is het sein brandmeester gegeven.

De brandweer verwacht tot vanavond bezig te zijn met nablussen. Meerdere opslagloodsen, waarin onder meer een pallethandel is gevestigd, stonden in lichterlaaie.

Hulpdiensten uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel zijn ter plaatse. De brandweer heeft weten te voorkomen dat de brand oversloeg op nabijgelegen panden. Het gebouw is inmiddels ingestort en moet als verloren worden beschouwd.

Houd ramen en deuren gesloten

De brandweer adviseert omwonenden voorlopig ramen en deuren gesloten te houden. Er zitten geen concentraties gevaarlijke stoffen in de rook, maar de brandweer benadrukt dat rook altijd gevaarlijk is.

De bewoners die hun huis hebben verlaten, worden voorlopig opgevangen op een locatie van zorginstelling Stellinghaven, laat de brandweer weten.

Vanwege de vele rook is er in de omgeving een NL-Alert verzonden, om vooral de mensen in de nabijgelegen woonwijk te informeren. “Al lijkt het erop dat de meeste rook wegtrekt over de polders”, aldus de woordvoerder.

Politie roept getuigen op

De politie doet sporenonderzoek naar de toedracht van de grote brand. Het forensische brandonderzoek kan volgens de politie pas beginnen als de brand volledig geblust is.

De politie roept ook getuigen van de brand op. Daaruit mogen volgens een woordvoerder geen conclusies worden getrokken. Het is volgens hem onduidelijk hoe de brand is ontstaan.