112

Grote brand in leegstaande fabriek in volksbuurt Hilversum, woning ontruimd

In een leegstaande fabriek aan de Larenseweg in Hilversum is een grote brand uitgebroken. De zwarte rookwolken zijn tot in de verre omtrek te zien. Bewoners van een woning moeten hun huis uit.

De brand woedt op de tweede etage van de fabriek. Vandaag vonden er sloopwerkzaamheden plaats, voordat het pand gerenoveerd zou worden. Het is niet duidelijk of de brand daardoor is ontstaan.

Moeite met blussen

De veiligheidsregio heeft veel materieel ingezet. Dat komt omdat het pand middenin een woonwijk staat, waardoor het lastig is om te blussen omdat brandweerwagens moeite hebben om water te winnen.

Aan het pand zit ook een woning vast. “Die woning is voorlopig niet bewoonbaar, dus voor de bewoners zoeken we een passend alternatief,” aldus de woordvoerder. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

‘Houd afstand’

De rook is tot in de wijde omgeving te zien, zo laten mensen op sociale media weten. Ook dichterbij trekt de brand veel aandacht. Zo is op foto’s te zien dat mensen massaal op de brand afkomen om te zien wat er gebeurt. Dat leidt tot een waarschuwing van de brandweer. “We zitten ook nog in een andere crisis, de coronacrisis. We roepen iedereen op om voldoende afstand te houden.”

Voor het pand bestond het plan om er zo’n vijftig zorgwoningen en een ruimte voor zorgverlening in onder te brengen. Ook zou er een klein cafeetje komen. Het is niet duidelijk of het pand nog te redden valt.