Opmerkelijk

Groningse Chun werd vanuit China gesmokkeld en mag nu niet bestaan

Chun Sheng Yan was 14 jaar toen hij in 2003 van China naar Europa werd gesmokkeld. Hij moest onder dwang werken in een Chinees restaurant in het zuiden van Nederland. Nadat hij daar wist te ontsnappen belandde hij in Groningen. Inmiddels leeft hij al twaalf jaar tussen wal en schip.

China wil niet meewerken aan een terugkeer van Chun naar zijn thuisland. En Nederland weigert hem een verblijfsstatus te geven. De 31-jarige Chun Sheng Yan kan namelijk niet aantonen wie hij is en dat hij uit China gesmokkeld is.

Is hij wel Chinees?

Ondanks dat Chun in China is geboren en hij de taal spreekt, willen Chinese instanties niet officieel bevestigen dat hij Chinees is. “Hij wil graag terug, maar dat kan niet”, vertelt zijn advocaat Urban Hansma. De advocaat staat hem bij sinds 2007 en hielp hem destijds met de aangifte van mensenhandel.

Jarenlang probeerde Chun een langdurige verblijfsvergunning te krijgen, maar hij bleef tegen dezelfde muur aanlopen: omdat hij zijn identiteit niet kon aantonen, lukte dat niet. Chun is met Marja ter Horst, de maatschappelijk werker die hem nu ook nog steunt, talloze keren bij de Chinese ambassade geweest voor hulp. Maar die bleef uit.

“Er werd ons verteld dat ze er mee bezig waren, maar we hoorden helemaal niks meer. Zelfs niet na bemoeienis van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Op een gegeven moment was Chun helemaal niet meer welkom bij de Chinese ambassade. Ze wilden helemaal niks met de zaak.”

Volgens de advocaat vertrouwt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de verklaring van Chun niet volledig. “We hebben zelfs brieven gestuurd naar de lokale autoriteiten in China, zodat we in contact kunnen komen met zijn familie en zijn identiteit kunnen aantonen. Maar ook daar hebben we nooit een reactie op gehad.”

Toen Chun Sheng Yan nog in China was, woonde hij er samen met zijn zieke vader. Hij groeide op in de buurt van de zee met slechts een paar huizen in de streek. Chun’s moeder overleed bij zijn geboorte. Of zijn vader nog leeft, weet hij niet.

Ontvoerd bij het graf van zijn moeder

Bij het bezoeken van het graf van zijn moeder in 2003 werd Chun aangesproken door een ‘vriendelijke man’ die hem wilde helpen met medicijnen voor zijn zieke vader. Dat gebeurde niet. Hij werd ontvoerd en gesmokkeld naar Europa.

Het leven van Chun Shen Yan staat al een paar jaar stil. “De motivatie om elke dag positief op te staan en ergens voor te gaan, daar heeft hij het wel heel zwaar mee”, aldus zijn advocaat. “Hij kan en mag helemaal niks en kan dus ook geen doelen stellen.”

Ondanks dat Chun positief probeert te blijven, heeft hij ook momenten gehad waarop het heel slecht ging. “Twee jaar geleden verkeerde hij in een diepe crisis en voelde hij veel boosheid, maar met behulp van de mensen in zijn omgeving is hij er bovenop gekomen. Nu is hij heel dankbaar voor de mensen die er voor hem zijn.”