Misdaad

Groninger aangehouden wegens wapens en opruiing tegen politie

Een 35-jarige Groninger is woensdag aangehouden op verdenking van opruiing en wapenbezit. De man bood volgens de politie wapens en andere spullen aan om in te zetten tegen de politie, om demonstraties mee te verstoren en om politiepaarden mee op hol te laten slaan.

Om politiepaarden op hol te laten slaan, bood de man zogenoemde high frequency devices aan. De politie zoekt nog uit wat die apparaten precies doen.

Stroomstootwapen te koop

Ook plaatste de man video’s waarin hij de politie bedreigt en anderen oproept tegen de politie in opstand te komen. Op die beelden is bovendien te zien dat hij een langwerpig stroomstootwapen vast heeft, in de vorm van een wandelstok, dat hij vervolgens te koop aanbiedt, aldus de politie.

Een arrestatieteam verrichtte woensdag de aanhouding op een parkeerplaats aan de Groningerweg in Groningen, met het oog op de geuite bedreigingen en omdat hij mogelijk gewapend was. Volgens de politie verliep de arrestatie goed en is niemand gewond geraakt.

Drie woningen doorzocht

Drie woningen waar de man regelmatig verbleef, zijn doorzocht. In een daarvan is een stroomstootwapen gevonden. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat de man in ieder geval nog veertien dagen langer mag worden vastgehouden.