Gezondheid

Nederlanders massaal ziek thuis, mogelijk griepgolf in aantocht

Op dit moment hebben zoveel mensen de griep, dat experts verwachten dat er volgende mogelijk een officiële griepgolf aan komt.

Gezondheidsinstituut Nivel maakt vandaag bekend dat het aantal geregistreerde griepgevallen de grens voor een griepgolf overschrijdt. Als dat volgende week weer zo is, is er officieel sprake van een griepgolf. Dan moet er rekening gehouden worden met een ziektegolf van tussen de 10 en 15 weken.

Het is voor het eerst dit seizoen dat er zoveel mensen de griep hebben, dat een griepgolf in de lijn der verwachtingen ligt. Dat is redelijk laat in het seizoen. Vaak beginnen griepgolven in Nederland al in december.

Wanneer spreken we van een griepgolf?

We spreken van een griepgolf of griepepidemie als twee weken achter elkaar de epidemische grens wordt overschreden’’, legt onderzoek Joke Korevaar van Nivel uit in het AD. Die grens wordt bereikt als minimaal  51 op de 100.000 mensen zich met griep bij de huisarts meldt. Geschat wordt dat dan acht keer zoveel mensen daadwerkelijk griep hebben. De meeste mensen gaan met griepverschijnselen namelijk niet naar de huisarts.

Het is niet bekend waarom de griepgolf relatief laat is. “Het heeft in elk geval niets met het weer te maken”, aldus Korevaar. De enige reden dat de griep altijd in de winter toeslaat, is dat mensen volgens haar dan meer binnen zitten en dichter op elkaar. De kans op besmetting is dan groter.

Een griepepidemie houdt vaak wekenlang aan. Die van het seizoen 2014/2015 was de langste in de afgelopen 40 jaar. De griepgolf duurde in totaal 21 weken, bijna een half jaar. De griepgolf van een jaar geleden was na 14 weken ten einde.

Zo voorkom je dat ook jij griep krijgt

Als je wil ontsnappen aan de griepgolf, is hygiëne het toverwoord. Het RIVM adviseert om papieren zakdoeken te gebruiken en ze na gebruik meteen weg te gooien. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van mensen die besmet zijn met het virus en was je handen regelmatig.

Toch ziek? Dan ik het zaak dat je anderen niet gaat besmetten. Het advies van het RIVM is om in ieder geval je huisarts (telefonisch) te raadplegen. Blijf indien mogelijk thuis en uit de buurt van anderen. Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan en bedek je neus en mond bij het hoesten of niezen. Ook in dit geval is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen.

Volgende week woensdag (22 januari) wordt er weer gemeten en dan weten we of er sprake is van een officiële griepepidemie.