Gratis telefoonnummer voor Nederlanders die hulp nodig hebben bij geldproblemen

Mensen met geldproblemen die hulp zoeken kunnen sinds dinsdag anoniem met een gratis telefoonnummer bellen. Op die manier met hulp sneller op gang komt voor Nederlanders in financiële problemen.

Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland zitten in geldnood. Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen met hun zorgen en wat voor hulp er mogelijk is. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) is daarom het gratis telefoonnummer 0800-8115 gestart.

Eerste stap zetten

Op die manier wil de stichting landgenoten met beginnende of grote financiële problemen in contact brengen met lokale hulp. De NSR werkt met gemeenten, banken, bedrijven en schuldhulporganisaties samen om schulden bij huishoudens te voorkomen.

Lees ook: Veel huishoudens, mede door de coronacrisis, in de geldproblemen gekomen: meer hulpverzoeken

Deze zomer werd de telefonische hulplijn getest in Den Haag, Deventer en Zwolle. Mensen bleken vaak “bemoediging” nodig hebben om een eerste stap te durven zetten. Volgens de NSR zijn er vaak verschillende mogelijkheden voor het oplossen van schulden. Bijvoorbeeld door hulp van vrijwilligersorganisaties, betalingsregelingen bij de bank of gemeentelijke schuldhulpverlening.

ANP