Lifestyle & Entertainment

Google-gegevens laten zien of Nederlanders wel echt thuisblijven

Google heeft vrijdag statistieken naar buiten gebracht die het effect van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus op het gedrag van haar gebruikers inzichtelijk maken.

Zo reisde ruim een derde van de Google-gebruikers (35 procent) tussen half februari en eind maart minder naar hun werk. Het aantal bezoeken aan horeca, winkelcentra, pretparken, bioscopen en musea daalde met 65 procent. De meeste van die plekken werden op last van de overheid of uit voorzorg gesloten.

OV massaal vermeden

Ook het openbaar vervoer wordt sinds medio februari massaal vermeden. Ruim twee derde van de gebruikers is niet meer te vinden in de trein, bus of metro. De NS stelde twee weken geleden vanwege het gedaalde aantal reizigers een speciale basisdienstregeling in. Op alle stations in heel Nederland vertrekt daardoor twee keer per uur in beide richtingen een trein.

Geanonimiseerde locatiegegevens

Google heeft voor 131 verschillende landen zo’n mobiliteitsrapport opgesteld. De data is afkomstig van geanonimiseerde locatiegegevens van Android-gebruikers. De statistieken in het rapport van Nederland zijn uitgesplitst op landelijk en provinciaal niveau.

Op de kaart

Op de kaart hieronder zie je per provincie de afname van bepaalde activiteiten op basis van de gegevens die Google vrijdag naar buiten heeft gebracht.