Lifestyle & Entertainment

Van wieldop tot gitaar: Hans bouwt gitaren van oude spullen

Een wandelstok, een tennisracket, wijnflessen: niets is voor Hans Beeksma uit Hoogeveen te gek om er een gitaar van te bouwen. Sinds de gitaarbouwer niet meer in het onderwijs werkt en met pensioen is, is hij regelmatig te vinden in de kringloopwinkel. Daar zoekt hij de gekste spullen uit om gitaren van te maken. Binnenkort staat hij weer voor de klas, waar hij scholieren gaat aansteken met zijn ‘gitaarvirus’.

Vier jaar geleden begon Hans met het bouwen van gitaren. “Op een festival zag ik voor het eerst hoe het werd gedaan. Toen raakte ik besmet met het virus”, vertelt hij. “Ik ben er verslaafd aan geraakt. Als ik iets tegenkom waar ik potentieel in zie, probeer ik daar een instrument van te maken.” Inmiddels heeft hij net zijn 75e gitaar af.

Verschillende gitaren

Hans begon met het bouwen van cbg’s, oftewel cigar box guitars. Maar al snel bleek het een lastige klus om mooie sigarendoosjes te vinden. Toen is Hans op zoek gegaan naar andere spullen, die hij vooral vindt in de kringloop of die hij krijgt van bekenden. Van alles probeert hij een gitaar te bouwen: tafelpoten, nummerplaten, wieldoppen, blikjes, en noem het maar op. Inmiddels weet hij zijn gitaren ook te verkopen aan muzikanten.

“Van tevoren weet ik niet welke spullen ik nodig heb. Ik kijk dan naar de spullen die ik heb gekocht en gekregen en beslis dan pas hoe ik het ga doen. Ik kan dan ook nooit garantie geven of de gitaar goed gaat klinken of niet”, zegt Hans. Hans bouwt gitaren met één, twee, drie of vier snaren die zowel akoestische elektrisch zijn.

Gitaarbouwer terug naar school

Binnenkort gaat Hans scholieren van een basisschool in Baflo leren hoe je nou zo’n gitaar in elkaar zet. “We gaan een gitaar maken met één snaar. Daarbij ga ik ze het een en ander leren over blues. Ik wil ze gewoon bijbrengen dat je voor weinig geld een instrument kan maken waar je veel lol mee kunt hebben”, aldus Hans.