Gezondheid

Tientallen kinderen hebben gezondheidsschade opgelopen door eerste coronagolf

Zeker 51 kinderen, de meesten tot vier jaar oud, hebben bijkomende gezondheidsschade opgelopen door gemiste of vertraagde zorg tijdens de eerste coronagolf. Vermoedelijk is dat nog maar het topje van de ijsberg, zegt onderzoeker Károly Illy.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Illy en Daniëlle Jansen van het Universitair Medisch Centrum Groningen vroegen kinderartsen uit het hele land om hun ervaringen door te geven. In 27 gevallen ontstond de schade doordat de dokter later een diagnose stelde dan zonder corona zou zijn gebeurd. Zo waren sommige ouders én artsen terughoudend met het maken van fysieke afspraken.

Kinderen op ic beland

“We moeten ook de hand in eigen boezem steken”, erkent Illy, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. “In een aantal gevallen is het gesprek telefonisch of via beeldbellen gegaan, wat achteraf onverstandig was. Als de gesprekken face-to-face waren geweest, zou een diagnose eerder zijn gesteld en zou een behandeling eerder zijn gestart.”

Voor zover Illy weet, zijn er geen kinderen overleden door de bijkomende schade. “Maar daardoor zijn wel enkele kinderen op de intensive care terechtgekomen, terwijl dat vermoedelijk niet zou zijn gebeurd als corona er niet was geweest.” Kinderen zijn volgens hem in gevaar gekomen. “En vermoedelijk zullen sommige kinderen daar langdurig last van ondervinden.”

Lees ook: Koos overleed aan een hartaanval nadat hij niet terecht kon bij twee overvolle ziekenhuizen

Vooral in zuiden en westen

De onderzoekers kregen de meeste meldingen binnen uit het zuiden en het westen van het land, waar tijdens de eerste coronagolf de grootste brandhaarden waren. “Daar hebben artsen en verloskundigen de meeste maatregelen genomen om zorg af te schalen en kinderen niet live te zien.”

Bij de tweede coronagolf gaan kinderartsen anders te werk, aldus Illy. “We hebben hiervan geleerd. Kinderartsen zullen kinderen nu fysiek zien als dat ook maar enigszins noodzakelijk is, als het niet verantwoord is om het kind via beeldbellen of een telefoongesprek te beoordelen. Nu hebben we de juiste aanpak.”

ANP