Politiek

Rotterdamse gemeenteraad wil derde termijn burgemeester Aboutaleb

De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagavond besloten burgemeester Ahmed Aboutaleb voor te dragen voor herbenoeming, zijn derde termijn. Dat heeft de raad na afloop kenbaar gemaakt aan aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit.

De tweede termijn van burgemeester Aboutaleb eindigt op 5 januari 2021. Zijn herbenoeming loopt tot 2027.

Aanbeveling

De aanbeveling moest volgens de procedure uiterlijk vier maanden voor het aflopen van de ambtstermijn door de gemeenteraad worden uitgebracht. Smit zal de aanbeveling doorgeven aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het besluit tot herbenoeming wordt bij Koninklijk Besluit genomen.

Het advies is voorbereid door de zogenoemde Vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester onder voorzitterschap van Lies Roest, raadslid voor GroenLinks. Zij wilde donderdagavond op een inderhaast belegde persconferentie desgevraagd tegen middernacht niet zeggen hoe de stemverhouding in de gemeenteraad was geweest.

Roest wilde slechts kwijt dat de profielschets op basis waarvan Aboutaleb in januari 2009 tot burgemeester van Rotterdam werd benoemd, sindsdien niet meer is aangepast.

Derde termijn

Aboutaleb is pas de tweede burgemeester in de geschiedenis van Rotterdam die voor een derde termijn wordt benoemd. Eerder lukte dat Bram Peper, die van 1982 tot 1998 de hoogste man van de havenstad was. Hij maakte zijn derde termijn niet af omdat hij in 1998 minister van Binnenlandse Zaken van het kabinet-Kok II werd.

In de tweede helft van 1999 verschenen berichten over Pepers declaratiegedrag in zijn burgemeesterstijd. Peper zou een geheim geldpotje beschikken van waaruit onterechte betalingen zouden zijn verricht. Ook werd hij van horkerig gedrag tegenover personeel beticht. Op 13 maart 2000 trad hij af als minister.

ANP