Politiek

Peiling: vooral FVD en PVV-kiezer denkt dat Trump verkiezingen won

Negen procent van de Nederlanders denkt dat er fraude is gepleegd bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en dat Donald Trump eigenlijk heeft gewonnen. Vrijwel alleen kiezers van Forum voor Democratie (FVD) en PVV denken dit, meldt Maurice de Hond na een peiling.

Van alle Nederlanders denkt 84 procent dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, 7 procent zegt het niet weten. Van de FVD-kiezers geeft 44 procent aan dat Trump heeft gewonnen, 27 procent ziet Biden als winnaar. 33 procent van de PVV-stemmers beschouwt Trump als winnaar van de verkiezingen, 49 procent noemt Biden.

Trump blijft

De meeste ondervraagden denken dat de huidige president 20 januari op een normale manier vertrekt uit het Witte Huis. Een klein deel (7 procent) vermoedt dat de juridische procedures dan nog niet zijn afgelopen en de nieuwe president nog niet kan worden geïnstalleerd. Bijna een kwart van de FVD-stemmers denkt echter dat Trump president blijft. 18 procent ziet de inauguratie van de nieuwe president niet op 20 januari plaatsvinden.

ANP