Politiek

Formule 1-teams mogen ook van Zandvoort over strand naar circuit toe

Ook de gemeente Zandvoort staat toe dat teams van de Formule 1 in mei over het strand mogen rijden om snel van en naar het circuit te komen. De Zandvoortse raad verwierp dinsdagavond een motie van vier partijen tegen het toestaan door Zandvoort van vervoer over het strand.

Zandvoort stelt wel als voorwaarde: “alleen als vervoer over de weg of door de lucht echt niet kan”.

Onlinepetitie tegen het plan

Het Noordwijkse gemeentebestuur kwam eerder ook al met dat voornemen. Twee of drie Formule 1-teams, waaronder dat van Max Verstappen, logeren tijdens de Dutch Grand Prix in een luxe hotel in Noordwijk en om te voorkomen dat ze in de file belanden mogen ze eventueel over het strand rijden.

Lees ook: Commotie over vervoer ‘supersterren van de Grand Prix’ over het strand

Op het plan is veel kritiek van omwonenden en natuurliefhebbers. Zo’n 28.000 mensen tekenden al een onlinepetitie tegen het plan. Strandnatuurreservaat Noordvoort, op de grens van de twee gemeenten, is een stiltegebied voor vogels en zeehonden.

Demonstranten

De raadvergadering werd korte tijd onderbroken door enkele actievoerders van Extinction Rebellion die zich toegang hadden verschaft tot de vergadervloer. De demonstranten zijn tegen gebruik van het strand door de Formule 1-teams.