Politiek

Vooral Flevolanders vrezen voor nieuwe maximumsnelheid

Nederlanders zijn verdeeld over de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 4000 mensen.

Eind november maakte het kabinet bekend dat de maximumsnelheid op snelwegen wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Het is een van de maatregelen om de stikstofuitstoot in ons land te verminderen.

Op veel snelwegen in de Randstad mogen automobilisten al niet harder dan 100 kilometer per uur rijden, maar over iets meer dan twee weken mag je nergens in Nederland meer harder rijden. Hoewel de invoering redelijk geruisloos lijkt te gaan, is toch niet iedereen het eens met de maatregel.

Flevolanders balen

Vooral inwoners van Flevoland – waar je op veel plekken nu nog 130 kilometer per uur mag rijden – zijn er niet blij mee: 52 procent baalt ervan. In Zuid-Holland, waar de maximumsnelheid nu al bijna 130 kilometer per uur is, hebben automobilisten de minste moeite met de nieuwe snelheid.

Lees ook: Kwart Nederlanders gaan zich niets aantrekken van 100km-maatregel

En vinden we dan ook dat er per regio verschillen moeten zijn in hoe hard je mag rijden? Veertig procent van de ondervraagden ziet verschillende snelheden wel zitten. Maar ruim de helft van de Nederland vindt een landelijke maximumsnelheid overzichtelijker.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.