Politiek

Nederlandse staat deels aansprakelijk voor vliegramp Faro

De Nederlandse staat is deels aansprakelijk voor de vliegramp met het toestel van Martinair – later opgegaan in KLM – in het Portugese Faro in 1992. Niet alleen de weersomstandigheden veroorzaakten de ramp, ook hebben de piloten verkeerd gehandeld, aldus de rechtbank in Den Haag. Bovendien zouden nabestaanden onvolledig zijn geïnformeerd.

Bij de vliegramp kwamen 56 mensen om het leven. Meer dan honderd inzittenden raakten zwaargewond. In het toestel dat neerstortte bij de landing, zaten voornamelijk Nederlanders.

Lees ook: Iem en Corrie verloren dochter bij Faroramp en eisen nu de waarheid

Zaak tegen de Staat

Over de vliegramp zijn door de toenmalige overheidsinstantie Raad voor de Luchtvaart te stellige conclusies getrokken en zijn nabestaanden onvolledig geïnformeerd. Dat de piloten verkeerd hebben gehandeld, was dan ook niet in het onderzoeksrapport van de Raad opgenomen. Daarom is de Nederlandse staat deels aansprakelijk, aldus de rechtbank in Den Haag.

Overlevenden en nabestaanden van de vliegramp spanden een zaak aan tegen de Staat. Volgens hen staan er “aantoonbaar onjuiste beweringen” in een rapport dat deskundigen in 2017 opstelden over de ramp. De drie deskundigen waren ingeschakeld om meer duidelijkheid te verschaffen over de oorzaak van de ramp.

Volgens Portugese en Nederlandse luchtvaartdeskundigen is plotseling slecht weer de oorzaak geweest. Een door de nabestaanden ingeschakelde deskundige meent dat de piloten ernstige fouten hebben gemaakt.

Lees ook: Slachtoffers vliegramp Faro: ‘De staat heeft bewust informatie achtergehouden’