Misdaad

Emotionele dag in zaak-Nicky Verstappen: familie spreekt in rechtszaal

De familie van Nicky Verstappen mag woensdag spreken in de rechtbank. Onder anderen zijn moeder en zus hebben aangegeven met een slachtofferverkaring te komen. De 11-jarige jongen werd in augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg.

Nicky’s familie is tot nu toe bij iedere zitting in de rechtszaak tegen Jos B. aanwezig geweest, samen met hun woordvoerder Peter R. de Vries. Die is als misdaadverslaggever aandacht blijven vragen voor de zaak, die decennialang onopgelost dreigde te blijven.

Lees ook: Nog veel onduidelijkheid in zaak-Nicky Verstappen: is hij misbruikt?

Het belooft daarom een emotioneel deel van de rechtszaak te worden. Tijdens de eerste voorbereidende zitting, waar Jos B. ook bij aanwezig was, riep moeder Berthie “Kijk me aan” naar hem. Ze wilde oogcontact met de man die ervan wordt verdacht haar zoon te hebben gedood, misbruikt en ontvoerd. De 57-jarige Limburger keek haar echter niet aan.

Na dat emotionele moment probeerde Peter R. de Vries moeder Berthie te kalmeren
(Tekst gaat verder onder video)

Tegen de lamp door DNA

De jongen verdween op 10 augustus 1998 toen hij op kamp was op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later ongeveer anderhalve kilometer verderop gevonden. Jos B. kwam pas in 2018 in beeld na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek waar hij zelf niet aan had meegewerkt.

Lees ook: Één jaar na de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen: dit is er sindsdien gebeurd

Omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, liep hij tegen de lamp. Er zijn DNA-sporen van hem gevonden op onder meer de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Na een klopjacht werd hij twee jaar geleden opgepakt in Spanje.

Jos B. geeft verklaring

Jos B. heeft sinds die tijd gezwegen, tot de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Hij kwam vorige week met de verklaring dat hij Nicky’s lichaam had gevonden toen hij over de hei fietste, maar dat de jongen toen al was overleden. Uit angst – Jos B. heeft een zedenverleden – durfde hij dat niet te melden. Sinds die verklaring zwijgt de verdachte weer.

Lees ook: ‘Jos B. verzon zijn verklaring, hij kon Nicky onmogelijk hebben zien liggen’

Donderdag komt het Openbaar Ministerie (OM) met de strafeis. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

ANP