Misdaad

Familie Nicky Verstappen kan Jos B. aankijken tijdens slachtofferverklaring

Familieleden van Nicky Verstappen kunnen tijdens het voorlezen van hun slachtofferverklaringen verdachte Jos B. aankijken. De rechtbank in Maastricht is akkoord gegaan met de wens die zij eerder op woensdag hadden uitgesproken.

De nabestaanden van Nicky zouden aanvankelijk de man niet kunnen zien die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen. Maar na een herhaald verzoek van hun advocaat stemde de rechtbank dus alsnog in.

‘Kijk me aan!’

Het belooft een emotionele dag in de rechtszaak te worden. Eerst komt Nicky’s tante Jacqueline aan het woord, daarna vertelt zus Femke wat de dood van haar broer met haar heeft gedaan. Tot slot leest moeder Berthie haar slachtofferverklaring voor. De familieleden zullen dat links voor Jos B. doen, gezien vanaf de verdachte.

Tijdens de eerste voorbereidende zitting, twee jaar geleden, riep moeder Berthie “Kijk me aan” naar Jos B. Ze wilde oogcontact met de man die ervan wordt verdacht haar zoon te hebben gedood, misbruikt en ontvoerd. De 57-jarige Limburger keek haar echter niet aan.

Lees ook: Berthie Verstappen tegen Jos B.: ‘Kijk me aan!’

Na dat emotionele moment probeerde Peter R. de Vries moeder Berthie te kalmeren
(Tekst gaat verder onder video)

Tegen de lamp door DNA

De jongen verdween op 10 augustus 1998 toen hij op kamp was op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later ongeveer anderhalve kilometer verderop gevonden. Jos B. kwam pas in 2018 in beeld na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek waar hij zelf niet aan had meegewerkt.

Lees ook: Één jaar na de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen: dit is er sindsdien gebeurd

Omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, liep hij tegen de lamp. Er zijn DNA-sporen van hem gevonden op onder meer de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Na een klopjacht werd hij twee jaar geleden opgepakt in Spanje.

Jos B. geeft verklaring

Jos B. heeft sinds die tijd gezwegen, tot de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Hij kwam vorige week met de verklaring dat hij Nicky’s lichaam had gevonden toen hij over de hei fietste, maar dat de jongen toen al was overleden. Uit angst – Jos B. heeft een zedenverleden – durfde hij dat niet te melden. Sinds die verklaring zwijgt de verdachte weer.

Lees ook: ‘Jos B. verzon zijn verklaring, hij kon Nicky onmogelijk hebben zien liggen’

Donderdag komt het Openbaar Ministerie (OM) met de strafeis. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

ANP