Opmerkelijk

Facebook weigert cover van tijdschrift OPZIJ na nieuwe regels over 'blackface'

Tijdschrift OPZIJ mag de voorpagina van de nieuwe editie niet op Facebook delen. Het bericht is geweigerd omdat deze in strijd zou zijn met de richtlijnen van het sociale medium, zegt het tijdschrift maandag.

De weigering zou volgens OPZIJ te maken hebben met de vernieuwde richtlijnen die Facebook onlangs heeft ingevoerd. Hierdoor is het onder meer niet meer toegestaan om een foto van Zwarte Piet (of andere vormen van blackface) te plaatsen.

Lees ook: ‘Voorstanders Zwarte Piet wordt de mond gesnoerd’

Meisje met de parel

Op de geweigerde cover staat een foto van conservator Abbie Vandivere van het Mauritshuis, die speciaal voor OPZIJ is gemaakt. Hierop is de zwarte vrouw afgebeeld als het witte meisje met de parel, naar het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Vandivere haalde de wereldpers door haar ontdekkingen tijdens de restauratie van het schilderij.

Volgens Facebook heeft de weigering niets te maken met de nieuwe regels. Waar het wel mee te maken heeft, is niet duidelijk. “Het vorige week aangekondigde blackface-beleid is nog niet van kracht”, meldt een woordvoerder van Facebook.

Lees ook: LinkedIn verwijdert account van opiniepeiler Maurice de Hond

‘Geen standpunt ingenomen’

OPZIJ-hoofdredacteur Marianne Verhoeven vindt het “volkomen ridicuul” dat de afbeelding op Facebook niet is toegestaan en die is “absoluut niet” gekozen om een standpunt in te nemen in het gesprek over blackface. “We wilden een foto van Abbie op de cover waardoor gelijk duidelijk is waarom ze op de cover staat.”

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet is blij met Facebook-verbod

Volgens Verhoeven had de conservator zelf al met een vriendin een dergelijk soort foto gemaakt op haar telefoon, maar daarvan was de kwaliteit niet goed genoeg. “Dus hebben we hem zelf gemaakt met een fotograaf.”

De hoofdredacteur is ook verbaasd dat de Facebook-post geweigerd werd. “We hebben juist ontzettend veel goede berichten gekregen. De reacties zijn enthousiast en vinden de foto prachtig.”

Tekst: ANP/Redactie
Beeld: OPZIJ