Lifestyle & Entertainment

'Facebook moet Nederlanders betalen voor delen van privégegevens'

De Consumentenbond sleept Facebook voor de rechter. De bond vindt dat het social mediabedrijf zijn Nederlandse gebruikers een schadevergoeding moet uitkeren voor het delen van privégegevens. Ze roepen gebruikers op zich aan te sluiten bij de claim, waarvan de hoogte niet bekend is.

De Consumentenbond zegt dat Facebook privégegevens van gebruikers heeft verzameld en toegankelijk heeft gemaakt voor anderen. De informatie zou onder meer zijn gedeeld met bedrijven die apps voor in Facebook ontwikkelden.

Lees ook: Facebook gebruikt je camera terwijl jij door je tijdlijn scrolt

Geen controle over je gegevens

“Als je een fitness-app of een spelletje binnen Facebook gebruikte, hadden de ontwikkelaars toegang tot jouw gegevens. Maar gebruikers waren hier niet van op de hoogte, dat is een zwaar punt. Daarnaast hadden de ontwikkelaars toegang tot de gegevens van jouw vrienden, ook als zij de app zelf niet gebruikten. Dan kun je geen controle uitoefenen op wie toegang tot je gegevens heeft”, legt een woordvoerder van de bond uit.

Facebook zegt in een reactie dat het zich inzet om te voldoen aan de Europese privacyregels, de Algemene verordening gegevensbescherming. “We hebben bijvoorbeeld ons beleid duidelijker gemaakt en ervoor gezorgd dat onze privacy-instellingen makkelijker te vinden zijn.”

Lees ook: Oma moet foto’s kleinkinderen van Facebook halen

ANP