Politiek

NS: extra trein voor Eritrese relschoppers was uitzondering

De NS zet alleen bij “hoge uitzondering en op nadrukkelijk verzoek van de politie” extra treinen in om relschoppers te vervoeren. Dat is in het verleden ook weleens gebeurd rond voetbalwedstrijden, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland.

Afgelopen zaterdagnacht zette de spoorwegmaatschappij op verzoek van de politie een extra trein in om een groepje Eritrese relschoppers te vervoeren.

Dat gebeurde nadat een groot feest bij een zalencentrum in Den Haag uit de hand was gelopen. Een groep Eritreeërs richtte vernielingen aan en keerde zich tegen de politie. Een deel van de weggestuurde bezoekers trok vervolgens naar Den Haag Centraal, maar daar reden geen treinen meer.

Lees ook: Bezoekers op de vuist met politie bij feest met Eritreeërs in Den Haag

Op verzoek van de politie werd vervolgens een extra trein ingezet om een deel van de onruststokers naar Den Haag Holland Spoor te brengen. Volgens de NS ging het om 25 mensen. De politie zegt dat het vanwege de veiligheid belangrijk was dat zij weggingen bij station Den Haag Centraal.

De NS stelt dat er in het verleden weleens vaker extra treinen zijn ingezet bij dreigende situaties, maar gebeurt dat zeer zelden. De politie Den Haag kent geen situaties waarbij dit is gebeurd.

‘Geen enorme kostenpost’

Het inzetten van een extra trein bracht volgens de spoorwegmaatschappij niet veel kosten met zich mee. Het personeel was toevallig beschikbaar en het treinstel moest naar een rangeerterrein in de buurt van Holland Spoor, zegt de woordvoerder.

De keuze om een extra trein in te zetten leidde tot kritiek van de raadslid Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep de MOS. Die vond dat de groep Eritreeërs “geen privé-trein, maar een enkele reis naar uitzetcentrum Ter Apel” had moeten krijgen. Ook PVV-Kamerlid Lilian Helder schreef op Twitter dat de groep uitgezet moet worden.

Bij de rellen van afgelopen zaterdag werden in totaal vier mensen opgepakt. Twee daarvan zitten nog vast. De politie is nog steeds bezig met het onderzoek.