Gezondheid

'Nederland vroeg twee weken geleden pas om extra beademingsapparaten'

Volgens Philips-topman Frans van Houten heeft de Nederlandse overheid pas twee weken geleden aangeklopt om extra beademingsapparaten in de strijd tegen het coronavirus. Dat zei hij zondagavond in praatprogramma Op1.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

De topman stelde dat de coronacrisis Philips een enorme morele druk oplevert. “Want hoe snel kun je meer produceren? Daar zijn we dag en nacht mee bezig. Normaal produceren we er een paar duizend per maand voor de hele wereld, nu hebben we vraag voor een paar honderd duizend.”

Productie verdubbeld

Inmiddels is de productie al verdubbeld en er wordt hard gewerkt aan verdere opschaling. Volgens Van Houten is dat dubbel, omdat veel andere activiteiten helemaal stil liggen, maar bij dit specifieke proces de druk alleen maar toeneemt. “Van de transportlijnen tot meer mensen aan de band.”

De eerste vraag om meer apparatuur kwam vanuit China. Daar werden duizenden extra beademingsapparaten geleverd. Vervolgens kwam de vraag vanuit Europa op gang, met Italië voorop. “En toen was de voorraad op.”

Niet scherp genoeg

De Philips-topman vertelt dat Nederland ook heeft besteld, niet alleen bij hen, maar ook bij andere partijen. “Dat is zo’n twee weken geleden.” Op de opmerking van presentator Jeroen Pauw dat dat aan de late kant lijkt, geeft Van Houten geen reactie. “Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Mensen dachten: dit speelt in China, het zal wel meevallen. Maar het viel niet mee.”

Nederland heeft nog veel meer extra beademingsapparaten nodig, beaamt Van Houten. Er zijn er duizend besteld, waarvan zaterdag de eerste honderd zijn geleverd. Wanneer de overige 900 apparaten worden geleverd, kon de topman niet vertellen.