Lifestyle & Entertainment

Kunstenaar gefascineerd door verdwijning Arjen Kamphuis in Noorwegen

Arjen Kamphuis verdwijnt in augustus 2018 van de aardbodem tijdens een verblijf in het Noorse plaatsje Bodø. De politie in Noorwegen onderneemt meerdere zoektochten naar de cyberexpert. Behalve wat spullen en een kajak wordt geen spoor van Kamphuis zelf gevonden.

Na weken van onderzoek houdt de politie daar het bij een kajakongeluk, maar sluit een misdrijf ook niet uit. Het mysterie houdt nog altijd de gemoederen bezig. Deze week verschijnt een boek met het gedachtegoed van Kamphuis en wordt een expositie geopend met kunst over hem.

Fascinatie

Kunstenaar Jillis Groen raakte gefascineerd door het verhaal van Arjen. Een jaar voordat Arjen verdween, leefde Jillis een tijd in Zweden, zonder geld. ”Ik was klaar met mijn leven op allerlei gebied, wilde ontsnappen. Ik viel slecht in de maatschappij, ik liep vast in mijn studie, had problemen met woonruimte.” Jillis moest uiteindelijk naar huis omdat hij er lichamelijk te slecht aan toe was. Maar hij kan zich dus goed voorstellen dat Arjen onder de radar wil blijven. Zijn ervaringen vormden de basis van de expositie.

Jillis zocht contact met vrienden van Arjen en volgde zelfs het spoor in Noorwegen om het verhaal te doorgronden. ”We weten niet wat er is gebeurd, een ongeluk, misdrijf of toch verdwenen? Ik vind het fijn om te denken dat hij leeft en dat het dus mogelijk is om onvindbaar te blijven.”

Gedachtegoed

Jos Beyer, een goede vriend van Arjen, werkt mee aan de expositie en brengt een boek uit met het gedachtegoed van Arjen. Hij kent Arjen uit de hackersscene en heeft veel met hem opgetrokken. ”Deze tentoonstelling is een eerbetoon. Geen herdenking. Als we hierdoor het verhaal van Arjen weer onder de aandacht krijgen, kunnen mensen het misschien een plekje geven.”

De tentoonstelling is vanaf 24 januari tot 16 februari te zien in Hack42 in Arnhem. Het boek is ook vanaf 24 januari te verkrijgen.