Lifestyle & Entertainment

Excentrieke Yens (13) wordt online gepest: 'Het eerste wat hij zegt is 'kankerhomo"

In de Tweede Kamer is woensdag gedebatteerd over het burgerinitiatief ‘Internetpesters Aangepakt’ van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever wil dat slachtoffers van online pesten sneller worden geholpen bij het verwijderen van belastende content of het opsporen van de daders.

Iemand die erover kan meepraten is de 13-jarige Yens de Vries uit Venhuizen. Yens is geadopteerd uit China en sinds vorig jaar uit de kast. Door zijn passie voor theater en mode en zijn excentrieke kledingstijl is hij een opvallende verschijning in een dorp waar de meeste jongens van zijn leeftijd er hetzelfde uitzien. Yens wordt dan ook bijna dagelijks gepest.

‘Er wordt meteen achter je rug om geblaft’

“Ik draag nu zo’n ding dat voor heel veel mensen lijkt op een hondenhalsband”, vertelt Yens. “Als je dan gewoon door een schoolgang loopt, kun je niet eens een sieraad dragen, omdat er meteen achter je rug om geblaft wordt.” Het pesten beperkt zich lang niet alleen tot binnen de schoolmuren. Ook online krijgt de tiener het nodige naar zijn hoofd geslingerd.

Artikel gaat verder onder de video:


“Dan ben ik gewoon op Instagram live en dan kijkt er ineens iemand die de hele tijd niks zegt. En het eerste wat hij zegt is ‘kankerhomo'”, zegt Yens. “Het is eigenlijk best wel erg dat het zo vaak gebeurt dat je er ervaring in krijgt, dat je er ervaring in moet krijgen.”

‘Soms roept hij ook gewoon: ik wil dood’

De moeder van Yens, Brenda, heeft veel bewondering voor hoe haar zoon zich staande houdt, maar ze is ook bezorgd. “Hij is echt heel sterk hoor, maar soms uit wanhoop roept hij ook gewoon: ik wil dood”, vertelt ze. Vooral het online pesten baart haar zorgen. “Ik vind het pesten op school al eng, maar daar heb je nog leraren die kunnen ingrijpen. Online is mijn kind echt aan de Goden overgeleverd”, vertelt ze.

Lees ook: ‘Online pesters moeten harder worden aangepakt, ook door overheid en politie’

Zij en Yens zouden het dan ook toejuichen als er meer mogelijkheden zouden komen om cyberpesten aan te pakken en dat pesters op de een of andere manier duidelijk wordt gemaakt wat voor ellende ze aanrichten. “Dat moet echt wel gebeuren”, besluit Yens.