Politiechef Erik Akerboom vanaf 1 mei baas inlichtingendienst AIVD

Erik Akerboom stopt als korpschef van de Nederlandse politie. Dat heeft hij vrijdag laten weten in een e-mail aan zijn medewerkers. Hij wordt op 1 mei Directeur Generaal bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Akerboom is daarmee de opvolger van Dick Schoof.

Akerboom was sinds maart 2016 korpschef. Eerder werd al gespeculeerd over zijn vertrek, maar in e-mail vrijdag bevestigde hij het dan echt zelf.

‘Eerder afscheid dan gepland’

In de e-mail zegt hij dat hij eerder afscheid neemt van de Nederlandse politie dan hij had gepland. “De AIVD kwam onverwacht op mijn pad en versnelde daarmee de keuze over mijn toekomst”, schrijft hij.

Eerder was Akerboom ook al werkzaam bij de AIVD. Hij was daar directeur democratische rechtsorde. Vanaf 1 april zal plaatsvervangend korpschef Henk van Essen de functie van Akerboom overnemen.

Reactie minister Grapperhaus

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageert op het vertrek: “Akerboom heeft de afgelopen vier jaar als korpschef een geweldige prestatie geleverd. De samenwerking tussen de meer klassieke recherche en digitale recherche heeft hij bevorderd. Dit heeft tot indrukwekkende resultaten geleid. De aanhouding van verschillende criminele kopstukken is daar een zichtbaar voorbeeld van.”