Lifestyle & Entertainment

We betalen dit jaar (waarschijnlijk) 170 euro minder voor energie

Nederlandse huishoudens zijn in 2020 waarschijnlijk veel minder geld kwijt aan hun energierekening dan vorig jaar. Volgens het CBS kost een gemiddeld gebruik dit jaar 1574 euro, dat is 170 euro minder dan in 2019.

Het statistiekbureau vergeleek de gemiddelde energierekening van januari 2020 met die van een jaar eerder. Aan de hand daarvan denkt het CBS dus dat de kosten voor huishoudens dit jaar met bijna 200 euro dalen.

Minder energiebelasting

Het grote verschil is geheel toe te schrijven aan veranderingen van de energietarieven. Zowel de belasting op gas als op elektriciteit stijgt in 2020, maar tegelijk krijgen huishoudens meer geld terug via de heffingskorting. Hierdoor betalen we bij een gemiddeld gebruik bijna 100 euro minder energiebelasting.

Daarnaast gaan de leveringstarieven omlaag. Zo wordt de levering van elektriciteit gemiddeld bijna zes procent goedkoper. De gaslevering is gemiddeld ruim twaalf procent goedkoper dan vorig jaar. Hierdoor daalt de jaarlijks energierekening met 81 euro.

Laag verbruik, groot voordeel

Huishoudens die weinig energie verbruiken gaan er dit jaar meer op vooruit dan die met een hoog verbruik. Dit komt doordat iedereen dezelfde hogere heffingskorting krijgt, namelijk 216 euro.

Zo gaat een eenpersoonshuishouden in een klein, nieuw appartement gemiddeld 180 euro minder betalen, terwijl de energierekening van een groot huishouden in een grote, oude, vrijstaande woning ‘maar’ met 140 euro daalt.