Misdaad

OM eist 24 jaar cel en tbs tegen Thijs H. voor drie moorden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 24 jaar cel en tbs geëist tegen Thijs H. voor de moord op drie mensen. De slachtoffers werden vorig jaar mei aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht in Den Haag en op de Brunsummerheide.

Thijs H. heeft bekend dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. Het OM concludeerde eerder op dinsdag dat hij wist wat hij deed en zijn slachtoffers doodde met een vooropgezet plan.

Psychische problemen

De nu 28-jarige man kampte met forse psychische problemen en verbleef destijds in een instelling. Hij zei dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hem ertoe hebben aangezet de moorden te plegen. Na observatie in het Pieter Baan Centrum kwamen deskundigen tot de conclusie dat Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest toen hij de slachtoffers doodstak.

Lees ook: Hulpverlening Thijs H. miste eerder signalen van psychose

Het Openbaar Ministerie stelt echter dat Thijs H. “verminderd” toerekeningsvatbaar is, en niet volledig. Het onderzoek door het centrum naar zijn psyche is “gemankeerd” geweest, betoogde de aanklager in de strafeis. “Bevindingen van andere gedragskundigen, die Thijs H. eerder sprak, zijn genegeerd.”

Het Pieter Baan Centrum heeft volgens justitie daarnaast te zwaar geleund op het verhaal van de verdachte zelf en dat van zijn naasten.

Gruwelijke details

In de aanloop naar de strafeis besprak de officier van justitie uitvoerig de gruwelijke details van de drie moorden. De slachtoffers zijn vermoedelijk onverwachts aangevallen en vele malen gestoken en gesneden. Ook had de hond van een van de slachtoffers een steekwond in de keel, mogelijk omdat het dier geprobeerd had zijn baasje te beschermen.

Lees ook: Nabestaanden slachtoffers Thijs H.: ‘Deze moordenaar mag niet meer vrij rondlopen