Einde dorpswinkels in zicht? 'Veertig jaar gedane arbeid, en dan stoppen…'

Het is de laatste keer dat hij de sleutel omdraait van zijn doe-het-zelf winkel in Giessen. Na veertig jaar gaat Wim Beukhof met pensioen. Een opvolger is er niet. Het is een van de laatste winkels in het dorp, steeds meer dorpen in Nederland hebben helemaal geen winkel meer.

Voor Wim Beukhof is het zuur dat hij zijn zaak moet sluiten. “Het is voor jongeren niet te doen om zo’n zaak over te nemen. Ik heb het in veertig jaar opgebouwd. Niemand te vinden.”

Op zijn laatste dag in de winkel krijgt hij hartverwarmende reacties van zijn klanten en dorpsgenoten, veel van hen komen bloemen brengen. “Het is een mooie dag, maar wel met een dubbel gevoel. Na veertig jaar gedane arbeid, en dan stoppen…”, zegt Wim, terwijl hij zijn tranen weg slikt.

‘Plek voor een praatje’

Zijn klanten missen hem en zijn winkel nu al. “Ik klus veel, voor de dochters en de kleinkinderen”, vertelt een vaste klant. “En dan mis je natuurlijk zo’n winkel. De dichtstbijzijndste Gamma ligt twintig kilometer verderop.”

Een andere klant kwam ook voor de gezelligheid, zegt ze. “Je kon altijd binnenlopen voor een praatje en zo. Dat gaan we missen!” Het gevoel is voor Wim insgelijks. “Ik ken de meeste bij voornaam. Ik heb een band opgebouwd met alle mensen. Dat is iets wat ik zeker ga missen.”

Met een “nou mensen, bedankt allemaal, doei!”, laat hij zijn laatste klanten uit en is het na veertig jaar einde verhaal.

Vergrijzing

In 2017 waren er 631 dorpen zonder winkel. Dat aantal is toegenomen: in 2019 waren er 670 dorpen waar bewoners moeten reizen om te winkelen. Locatus, een onderzoeksbureau van de retail, kan dat wel verklaren. “Dorpen vergrijzen, er is sprake van leegloop. Daarnaast kopen mensen vaker via internet en is er meer keuze aanbod”, zegt Gertjan Slob van Locatus.