Dieren

Egel Egbert heeft tijd van zijn leven in koekjespot van hond Max

Verbouwereerd loopt Pauline Zonruiter uit Spijkenisse door haar huis: waar is ‘ie nou? De avond ervoor had ze het beestje in een kist gedaan, op het aanrecht gezet en daarin met handdoeken een lekker holletje gemaakt. Nu is hij weg. Na nog even zoeken vindt ze wat ze zoekt; de egel die ze de vorige dag van straat had gehaald, zit in de pot met koekjes voor hond Max.

Pauline vond egel Egbert, zoals ze de egel heeft genoemd, op het veldje voor haar huis. Daar lag enkele dagen geleden een drijfnat egeltje ‘moederziel alleen’ op zijn buik. Na het rondje lopen met de hond lag Egbert er nog, grote zwarte kraaien hupten om hem heen. Geen “mama in zicht”, dus nam Pauline de egel mee.

Diezelfde egel zit nu, een paar dagen later, veilig in de tuin van Pauline. Ze verzorgt het beestje tot het voldoende is aangesterkt, met hond Max op veilige afstand. Want Egbert is nog te licht om zelf in het wild te kunnen overleven.

Veel zieke egels

Dat Pauline een egeltje vond, verbaast Susanne Vonk van egelopvang Zoetermeer niets. “In principe lopen ze rond, maar heel veel egels zijn ziek”, vertelt Vonk. “Het kan zijn dat een egel veel teken heeft of dat ze schimmel, schurft of longworm hebben.”

Lees ook: Egels in winterslaap vaak levend begraven of in afvalcontainer gegooid

In principe zijn de beestjes in winterslaap, maar soms worden ze wakker om voedsel te zoeken. “Dat voedsel zit nu alleen ook in een winterslaap”, vertelt Vonk. “Dus blijven de egels zoeken tot ze op gewicht zijn. Maar door het tekort aan voedsel en het vele bewegen, verliezen de egels teveel gewicht. Dan zijn de dieren niet sterk genoeg om de winterslaap in te gaan.”

20 gram aangekomen

Pauline blijft in elk geval voor het beestje zorgen tot hij wel de winterslaap kan vatten. “Hij was 359 gram en moet wel 600 gram wegen om zichzelf te kunnen redden”, aldus Pauline, die de egelopvang heeft gebeld voor advies. Tot het beestje sterk genoeg is, blijft het dus in haar tuin. “En gisteren was hij al 20 gram aangekomen, best veel toch?”.