Weer & Verkeer

Eerste warme dag van het jaar komt eraan: plaatselijk ruim 20 graden

De eerste officiële warme dag van 2020 is in aantocht. Nog een paar dagen afzien en dan is de kans groot dat de temperaturen dit weekend oplopen tot ruim 20 graden. Dat voorspellen de weerkaarten van Weer.nl. Zij spreken van een drastische weersomslag die zaterdag gaat plaatsvinden.

Van een warme dag wordt gesproken als de temperaturen boven de 20 graden Celsius uitkomen. Afgelopen jaar werd dat in het zuiden van Nederland al eind februari gehaald. In de Bilt tikte het kwik pas op 6 april de 20 graden aan. Halverwege diezelfde maand werd het zelfs uitzonderlijk warm, met in het zuiden zelfs vijf dagen warmer dan 25 graden.

Lees ook: Opnieuw koudste nacht van het jaar achter de rug

Vroege warmte

Ook dit jaar voorspellen meteorologen weer een vroege warmte. Dit doen ze aan de hand van een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de temperatuur op te laten lopen. Zoals de stand van de zon, het uitlopen van de natuur en droogtes door weinig regen. De weerkundigen zien dat de uitlopende natuur nu al de bodem op de meeste plaatsen droog heeft gemaakt. Zo droog dat er in open gebieden in Drenthe en Groningen al stofwolkjes te zien zijn. Dit alles zorgt ervoor dat zonnestralen de temperatuur hoog kunnen laten oplopen.

Het enige wat nog gemist wordt is een warme zuidelijke wind en deze lijkt er dus dit weekend aan te komen. Hierdoor kunnen de temperaturen zaterdag al flink oplopen met vooral in het zuiden temperaturen van tussen de 15 en 20 graden. Zondag wordt het nog wat warmer en moet het ook in het midden van Nederland 20 graden kunnen worden.