Gezondheid

Eerste testresultaten van gereserveerd Brits coronavaccin AZD1222 gedeeld

Nederland hoort maandag hoe de ontwikkeling van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus verloopt. Dat middel is nog in de maak, maar voor de zekerheid heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) alvast honderdduizenden doses gereserveerd.

De eerste testresultaten worden gedeeld in The Lancet, een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap.

AZD1222

Het middel heet AZD1222. Het wordt ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en wetenschappers van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië. Nederland heeft samen met Duitsland, Frankrijk en Italië in totaal alvast 300 miljoen doses van het middel besteld, ook al is nog helemaal niet zeker of het werkt en veilig is. ”Het kan inderdaad zo zijn dat het middel niet blijkt te werken”, stelde de minister eerder al. ”Maar het is beter om mogelijk geld te verliezen dan straks helemaal achteraan de rij te staan als het middel wel blijkt te werken.”

Niet alleen de Europese landen hebben interesse in het middel. Ook De Verenigde Staten vestigt de hoop op het mogelijk vaccin en direct bestelden 400 miljoen doses.

Lees ook: Nederland koopt honderdduizenden doses van nog te testen coronavaccin

Voordat een geneesmiddel op de markt mag komen, moet het eerst uitgebreid getest worden. Dat gebeurt eerst met reageerbuizen, gekweekte cellen en eventueel proefdieren. De veelbelovende middelen worden daarna ook op mensen getest. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen

Testfases

Dat testen gebeurt in drie fases. Eerst testen onderzoekers wat de goede dosis is en of er bijwerkingen zijn. Daarna worden de proeven uitgebreid. Vervolgens worden de resultaten vergeleken met controlegroepen. Na de derde fase moeten toezichthouders besluiten of een middel wordt goedgekeurd. De tests van AZD1222 zitten nu in fase 3, maar The Lancet publiceert de resultaten van fase 1.

Lees ookNederland zet in op onaf coronavaccin: mogelijk eind 2020 al beschikbaar

Over de hele wereld worden meer dan honderd mogelijke vaccins tegen het coronavirus getest. AZD1222 is het meest vergevorderd. Een andere fabrikant, Moderna, wil eind juli beginnen met fase 3-tests.

Het bedrijf dat er in slaagt om als eerste een coronamiddel op de markt te brengen, kan hopen op een grote bron van inkomsten. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië hopen dat ze aan het einde van dit jaar een eerste hoeveelheid vaccins beschikbaar hebben. Ze willen dit dan delen met andere Europese landen.

Als het vaccin beschikbaar komt, zouden we ons dan laten vaccineren? Nederlanders zijn verdeeld, zo blijkt:

ANP/Redactie