Weer & Verkeer

We hebben er lang op moeten wachten, maar het heeft gesneeuwd!

Het is 26 februari en de winter heeft eindelijk Nederland bereikt. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het in grote delen van het land gesneeuwd, meldt Weer.nl. Op sommigen plekken bleef de sneeuw centimeters dik liggen.

De winterse buien hebben vooral in delen van Gelderland, Brabant en Limburg voor een witte wereld gezorgd, vertelt weerman Jordi Huirne van Weer.nl. Onder andere in Groesbeek en Waalwijk lag er twee tot vier centimeter sneeuw.

Tekst gaat verder onder tweet

Het is volgens hem de eerste en meteen ook de laatste keer dat er in deze meteorologische winter op grote schaal winterweer voorkomt. Aankomende zondag, 1 maart, begint namelijk de meteorologische lente.

Lees ook: Nederland kleurt wit, ochtendspits verloopt rommelig

Woensdag blijft de sneeuw niet liggen. Door de relatief warme wind vanuit de Noordzee loopt de temperatuur te hoog op een wit landschap. Donderdag draait de waait en komt die vanuit het koudere binnenland, waardoor het met een graad of 2 een stuk kouder wordt.

Donderdag opnieuw sneeuw?

In de ochtend trekken er nieuwe buien over het land. Door de lage temperaturen kan de regen overgaan in smeltende sneeuw. Vooral op de hogere delen van het land, zoals de Limburgse heuvels of de Veluwe, kan het zijn dat de sneeuw even blijft liggen.

Vanaf vrijdag is het over met de winterpret, zegt Huirne. Dan stijgt het kwik naar 8 graden. In het weekend keert het onstuimige terug. Na vier  eerdere stormen belooft het ook komend weekend weer hard te gaan waaien, met kans op zware windstoten.