Misdaad

Hoofdverdachte Gerrit Jan van D. niet aanwezig bij eerste dag Ruinerwold-proces

In de rechtbank van Assen begint dinsdag het zogenaamde Ruinerwold-proces. Hoofdverdachte is de 67-jarige Gerrit Jan van D. Justitie verdenkt hem van jarenlange vrijheidsberoving en van mishandeling van zijn negen kinderen. Zelf is hij vandaag niet aanwezig.

Ook zou Van D. twee van zijn drie oudste kinderen seksueel hebben misbruikt. Hij ontkent de zaken waar justitie hem van verdenkt. Ook de 57-jarige Oostenrijker Josef B. staat vandaag terecht. Hij wordt er samen met Van D. van verdacht in 2009 een 69-jarige man maandenlang te hebben vastgehouden.

Nog niet verhoord

Het is het OM sinds de arrestatie van Van D. in oktober nog niet gelukt hem te verhoren. Van D. blijkt vooralsnog niet in staat tot communicatie, als gevolg van een onbehandelde hersenbloeding in 2016. Het is de verwachting dat het OM vandaag uit de doeken doet hoe het Van D. de komende periode toch denkt te kunnen verhoren. Van D. is zelf niet aanwezig in de rechtszaal, hij ligt nog steeds in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Vervolging schorsen?

Als het justitie niet mocht lukken om Van D. te verhoren, dan is het de vraag of het proces wel door zal kunnen gaan. Voorwaarde voor het kunnen voeren van een proces is namelijk dat de verdachte begrijpt waarvan hij wordt verdacht. Zo niet, dan kan de rechtbank beslissen de vervolging te schorsen. De zaak wordt dan op de plank gelegd tot het moment dat de verdachte weer voldoende bij kennis is.

Of het zover zal komen, is de vraag. De advocaat van Van D. laat desgevraagd aan Hart van Nederland weten dat hij de indruk heeft dat Van D. begrijpt waar hij van wordt verdacht.

Internationale media

Dat het bizarre verhaal rondom de spookboerderij in Ruinerwold ook in het buitenland niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit de massale aandacht van buitenlandse media. Oostenrijkse, Belgische, Duitse en zelfs Spaanse media zullen dan ook verslag doen van de eerste zittingsdag in het Ruinerwold-proces.