Gezondheid

Eenmalig geen quarantaine voor internationals uit oranje gebieden

Voetballers die uit ‘oranje’ corona-gebieden komen, hoeven niet in quarantaine voor de interlands tegen Polen en Italië volgende week. Die wedstrijden worden op respectievelijk 4 en 7 september in Amsterdam gespeeld .

Het kabinet heeft besloten om voor de Oranjespelers eenmalig een uitzondering te maken op deze maatregel, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) vrijdag na het kabinetsberaad.

Spelregels

De KNVB had het ministerie gevraagd om een uitzondering. “Wat we eigenlijk willen zijn algemene spelregels, want we krijgen meer van dit soort verzoeken”, zei Van Ark. “Maar die hebben we nog niet. En de situatie is urgent, want de wedstrijd is al aanstaande vrijdag.”

Ze wijst erop dat de KNVB er bijvoorbeeld voor zorgt dat voetballers geïsoleerd reizen, en dat er toezicht wordt gehouden op en rond het veld. “Daarom geven we de KNVB nu toestemming spelers te laten komen, maar verder wachten we op algemene spelregels.”

‘Iets om naar uit te kijken’

De KNVB is blij dat de internationals die in het buitenland voetballen gewoon inzetbaar zijn voor de twee interlands tegen Polen en Italië in de Nations League.

“We zijn blij dat onze overheid deze oplossing heeft gerealiseerd en Nederland nu niet achterblijft bij de rest van Europa. Dat is goed voor het Nederlandse voetbal en hierdoor kunnen de miljoenen fans Oranje weer in actie zien, daar hebben we met z’n allen lang naar uitgekeken”, laat de KNVB weten.

Strenge voorzorgsmaatregelen

Volgens de voetbalbond volgen de topsporters met professionele begeleiding de strengste voorzorgsmaatregelen met als doel hun beroep uit te kunnen blijven uitoefenen. “Dat kun je niet gelijk beoordelen met toeristen die zonder noodzaak over een volle Ramblas lopen.”

De KNVB laat weten “de komende dagen met al onze voorzorgsmaatregelen een ‘voetbal-bubble’ te creëren waarin de spelers en staf veilig en afgeschermd van buitenstaanders verblijven. Reizen gebeurt met eigen charters en bussen en iedereen wordt veelvuldig op corona getest, om te beginnen wanneer men zich bij de groep wil aansluiten.”

De voetbalbond heeft er alle vertrouwen in dat de spelers straks gezond kunnen terugkeren naar hun club. “We blijven in nauw contact met de overheid over de situatie rondom internationale wedstrijden, maatregelen die we nemen en de voorwaarden voor een definitieve regeling”, aldus de KNVB.

ANP