Lifestyle & Entertainment

Een jaar na de verwoestende brand in de Notre Dame: 'Het raakt me nog steeds'

Het is alweer een jaar geleden dat het icoon van Parijs, de Notre Dame, in brand stond. De hele wereld keek machteloos toe en huilde mee met de Fransen. Organist Kees Notrot was daar een van en heeft mooie herinneringen aan de kathedraal.

Kees mocht op zijn 15e op het orgel van de Notre Dame spelen. Vanuit de Martinikerk in Bolsward vertelt hij hoe dat is gegaan. Vlak voor zijn bezoek aan Parijs schreef Kees vanuit Nederland een brief naar de organist van de Notre Dame met de vraag of hij naar het orgel mocht komen kijken. “En tot mijn verrassing kreeg ik een brief terug waarin stond dat ik welkom was.”

Lees ook: Organist uit Bolsward speelde meermaals in Notre Dame: ‘Quelle horreur’

Eenmaal in Parijs stond hij keurig op tijd voor de deur. “De meneer die mij daar ontving vroeg direct waar m’n bladmuziek was, maar ik had daar helemaal niet op gerekend.” Nadat de toen 15-jarige Kees ‘als een idioot’ zijn bladmuziek haalde uit het hotel kon hij alsnog z’n gang gaan op het orgel. “Ik heb daar vervolgens tot 01.30 uur in de nacht zitten spelen. Het was muisstil in de kathedraal en ik was helemaal in de zevende hemel.”

‘Indrukwekkend geluid’

Het gevoel dat Kees als tiener had in de kathedraal weet Kees nog goed te omschrijven: “Het is zo indrukwekkend. Het orgel heeft een prachtig warm geluid.” Ook is het instrument volgens Kees nauwelijks te vergelijken met andere orgels. “Als je alle registers open trekt, weet je niet wat je hoort. Er komt zo’n enorme ‘sound’ uit.”

Lees ook: Toeschouwer brand Notre-Dame: ‘Dit doet pijn in je hart’

Wat Kees niet wist, was dat er een bandje werd opgenomen van zijn spel. Dat beluisterde Olivier Latry, de organist van de Notre Dame. Hij nodigde Kees vervolgens uit om in de Notre Dame een concert te geven. “Dat was mijn allereerste concert ooit. Ik was 18.” Kees zag toen niet hoeveel mensen er in de kathedraal zaten. “Maar toen ik naar beneden keek om een applaus in ontvangst te nemen, zaten er 4000 mensen.”

Orgel intact

Nadat een Kees een jaar geleden te horen kreeg dat de Notre Dame in brand stond, kon hij het in het begin niet geloven. “Het leek een relatief kleine brand, maar vervolgens zag je het vuur steeds dichter bij dat orgel komen.” Kees dacht alleen maar aan het orgel en ging de nacht in met het idee dat het instrument afgebrand was. “Maar wonder boven wonder staat het er nog, al die 7000 pijpen zijn intact.” Even is hij stil. “Het raakt me nog steeds.”

Hoewel er nog steeds een risico bestaat dat het orgel door de werkzaamheden beschadigd kan worden, heeft Kees goede hoop dat het goed komt. Ook gelooft dat hij nog een keer op het orgel zal spelen. “Er is iets in mij dat zegt dat dat gaat gebeuren.”