Lifestyle & Entertainment

Een chip in je hand, droom van IJsbrand Geutjes wordt werkelijkheid

Betalen met een chip in je hand, ideaal toch? Als het aan de 24-jarige student IJsbrand Geutjes ligt wel. Tijdens zijn minor aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven kreeg hij samen met vier medestudenten de kans om deze droom een stukje dichterbij te brengen.

De chip werd met een 12 millimeter lange naald aangebracht onder de huid. “Ik vond het eigenlijk niet spannend, mijn interesse was zo groot!” vertelt IJsbrand enthousiast. “Ik kan mijn kluisje ermee openmaken en mijn contactgegevens staan erop. In de toekomst wil ik eigenlijk ook graag geen sleutelbos meer hebben.”

‘Het is gewoon techniek’

De chip programmeert IJsbrand zelf. “Het is gewoon techniek. Normaal gesproken geeft een kaart mijn gegevens door aan een computer, alleen staat dit bij mij niet op een kaart maar op de chip in mijn hand.”

De grootste droom voor IJsbrand is om uiteindelijk ook te kunnen betalen met de chip, dit kan echter nog niet. Banken vinden dit te risicovol, dat beaamt ook IJsbrand’s docent Jochem Goedhals. “Mensen vinden het in eerste instantie raar dat je een chip in je hand hebt”, legt Goedhals uit. “Vervolgens vragen ze altijd naar de privacy. Dat is ook waarom banken nog wat terughoudend zijn.”

Toch hoeft men over de privacy niet in te zitten. Goedhals: “Je moet direct huidcontact hebben, wil je gegevens over kunnen dragen. Dat is ontzettend moeilijk om onopgemerkt te doen. Daarnaast kan het juist voor hulpverleners handig zijn dat ze bijvoorbeeld direct kunnen zien of je wel of geen donor bent of welk bloedtype je hebt.”

Stigma

Zowel IJsbrand als Goedhals merken wel dat er een stigma rondom de implantatie van chips hangt. Ook uit het panel van Wat vindt Nederland blijkt dat mensen nog niet zitten te wachten op deze technische ‘verbetering’ van de mens. Ruim tachtig procent zegt liever zonder chip door het leven te gaan.

Het is onbekend hoeveel mensen in Nederland al een chip in hun hand hebben. Het doel van Goedhals is om het taboe te doorbreken en meer acceptatie te kweken voor dit soort ontwikkelingen: “Vroeger waren tattoo’s ook taboe, nu is dat geaccepteerd.”