Opmerkelijk

Duurste whisky's ter wereld onder de hamer: 'Ik ga als een gek lopen bieden!'

Een paar van ‘s werelds zeldzaamste en duurste whisky’s worden sinds vrijdag te koop aangeboden in een online veiling. De whisky’s komen uit de privécollectie van Richard Gooding, de Amerikaanse oud-topman van Pepsi.

De missie van Gooding, die in 2014 overleed, was om van elke goede whisky-distilleerderij in de wereld een fles te verzamelen, en dat is behoorlijk gelukt. Tot vreugde van onder anderen importeur Jan Beek. “Zijn hele collectie wordt in twee delen geveild. Wat er tussen zit is onvoorstelbaar”, vertelt Beek aan Hart van Nederland. “Hij heeft gewone flessen, maar ook de ‘snoepjes onder de whisky’s’, zoals wij dat noemen. Black Bowmore, McKeller… Het is een fantastische collectie. Ik ga als een gek lopen bieden!”

Geschatte waarde 1,2 miljoen

De 3900 flessen uit de “onvoorstelbare” collectie van Gooding zijn voornamelijk Schotse single malts, waarvan sommige wel honderd jaar oud zijn en een geschatte waarde hebben van meer dan 1 miljoen pond (ongeveer 1,2 miljoen euro). Niet alle flessen in de collectie zijn onbetaalbaar voor de gemiddelde whiskyliefhebber. Een fles van een inmiddels gesloten distilleerderij in Schotland uit 1930 heeft bijvoorbeeld een startbod van 15 pond.

Lees ook: Cheers! Michel tikt meest begeerde whiskycollectie ooit op de kop

Nederland kent ook de nodige ‘whiskypuristen’. In 2015 tikte whisky-investeerder Michel Kappen de meest gewilde collectie ter wereld op de kop: meer dan drieduizend flessen die hij voor heel veel geld overnam van een oude Italiaan. Inmiddels heeft hij zijn eigen handelsplatform: World Whisky Index, bestaande uit wel 70.000 flessen.

ANP/redactie