Misdaad

Nederlanders lichten Duitse overheid op met malafide miljoenenorder mondkapjes

Twee mannen uit Oldenzaal en Amersfoort worden ervan verdacht de Duitse regering voor 880.000 euro te hebben opgelicht. De Duitsers bestelden miljoenen mondkapjes maar kregen niets geleverd.

Volg de laatste ontwikkelingen over de coronacrisis in ons liveblog

Dat bleek woensdag uit de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. Het geldbedrag was een aanbetaling voor de levering van 11 miljoen mondkapjes. Tien vrachtwagens stonden eind maart al klaar om naar een loods in Amsterdam te rijden toen ontdekt werd dat de Duitsers waren opgelicht.

Lege loods

De 61-jarige Gerard M. en de 52-jarige Eddy B. werden vrij snel na die ontdekking opgepakt en voor de rechter gedaagd. Op verzoek van de verdediging, die te weinig voorbereidingstijd kreeg, is de behandeling van de zaak echter uitgesteld.

Lees ook: IJscoboer verkoopt nu mondkapjes voor 9 euro per stuk

Het duo zou een site met valse informatie over de productie van mondkapjes hebben opgezet. Op 24 maart nam een vertegenwoordiger namens de Duitse regering contact op. Drie dagen later zouden de eerste mondkapjes geleverd worden. In de loods in Amsterdam bleek echter niemand aanwezig. Het geld kwam op de rekening van het bouwbedrijf van B. terecht. Binnen twintig minuten maakte hij meer dan 80.000 euro over, daarna ging bijna 5 ton naar een rekening in Nigeria. Daar zit de derde verdachte die het Openbaar Ministerie op het oog heeft.

Snelrecht

B. dacht dat het geld van een investeerder was, zei hij. “Als ik had geweten dat het geld hiervan afkomstig was, had ik nooit meegewerkt.” Na zijn aanhouding zat hij enige tijd in quarantaine in de gevangenis in Scheveningen na een mogelijke besmetting met het coronavirus. Na een test bleek hij vrij van het virus, zei B.

De advocaat van verdachte M. vond de snelheid waarmee het OM deze zaak voor de rechter bracht ‘overhaast en ondoordacht’. De officier van justitie, overtuigd van de schuld van het duo, zei juist dat het misbruik maken van de schaarste aan beschermingsmiddelen in deze coronacrisis zo snel mogelijk voor de rechter moet.

De zaak gaat op 17 juni verder. Het tweetal blijft vastzitten.

ANP