Gezondheid

Duitsland bestempelt vrijwel heel Nederland tot risicogebied

Duitsland bestempelt vanwege de coronacrisis ook de Nederlandse provincie Limburg tot risicogebied. Dat bleek woensdagavond uit een geactualiseerde lijst met risicogebieden van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Het RKI heeft door de toevoeging van Limburg vrijwel heel Nederland tot risicogebied bestempeld. Alleen voor de provincie Zeeland wordt nog een uitzondering gemaakt.

Ook andere landen risicogebied

Het gezondheidsinstituut heeft inmiddels ook heel Roemenië, Tunesië. Georgië en Jordanië aangewezen als risicogebieden. Het criterium om gebieden of landen die aanduiding te geven is dat er de afgelopen zeven dagen meer dan 50 nieuwe besmette mensen per 100.000 inwoners moeten zijn bijgekomen.

Duitsers mogen nog steeds naar risicogebieden reizen, maar krijgen bij terugkomst wel te maken met aanvullende maatregelen. Ze moeten twee weken in zelfisolatie. Die kunnen ze vroegtijdig beëindigen als uit een test blijkt dat ze niet zijn besmet.

Lees ook: Even tanken of naar de supermarkt in Duitsland mag voorlopig niet meer

Coronatest om naar Italië te mogen

Duitsland is niet het enige land dat Nederland scherp in de gaten houdt. Italië stelt coronatesten verplicht voor reizigers die uit Nederland komen. Dat maakte minister van Volksgezondheid Roberto Speranza bekend. Ook reizigers uit België en het Verenigd Koninkrijk moeten zich laten testen.

België besloot eerder al om vrijwel heel Nederland code rood te geven. Ook de Belgen ontzien vooralsnog alleen Zeeland nog. Deze provincie krijgt van de Zuiderburen de kleurcode ‘oranje’.

ANP