Gezondheid

Opluchting in Duitsland en andere landen: de lockdown wordt versoepeld

Bij onze buren in Duitsland wordt de lockdown in strijd tegen het coronavirus vanaf vandaag versoepeld. Een flink aantal winkels mag de deuren weer opengooien.

Volg via het liveblog het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

Het gaat om kleine winkels die niet groter zijn dan 800 vierkante meter. Boekhandels en fietsenwinkels mogen sowieso weer open, hoe groot of klein ze ook zijn. Dat geldt nog niet voor de grote winkelzaken in Duitsland. Die blijven voorlopig op slot, al is ook hier de verwachting dat ze binnenkort gefaseerd weer open mogen. In het land is voor de derde achtereenvolgende dag het dodental gedaald. Duitsland is relatief minder hard getroffen door het coronavirus dan Nederland.

Duitse lockdown versoepeld

Bezoekers van de winkels moeten zich wel aan de afstandsregels houden. Ook de dierentuinen mogen weer bezoekers ontvangen. De Duitsers proberen de versoepeling zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Zo worden er in Dresden 200.000 mondkapjes uitgedeeld aan de bevolking omdat dat verplicht is voor iedereen die een winkel in wil of met het openbaar vervoer reist. Datzelfde geldt ook voor de deelstaat Beieren. Duitsland wil ook dat de scholen gefaseerd weer open gaan, onder voorwaarde dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Dat besluit gaat vanaf 4 mei in.

Italië en Spanje gaan verzachten

De twee zwaarst getroffen landen in Europa, Italië en Spanje, hebben allebei meer dan 20.000 doden te betreuren. Beide landen kennen dan ook een uiterst strenge lockdown. Toch gloort ook hier licht in het donker. In Spanje mogen vanaf 27 april kinderen voor het eerst weer even naar buiten, weliswaar met mondkapje vanaf drie jaar, en onder begeleiding van een van de ouders. In Italië mogen vanaf 4 mei bedrijven en winkels weer opengaan, maar dan wel onder uiterst strenge voorwaarden.

Dagelijks leven België

Ook in België wordt het dagelijkse leven weer een klein beetje gemakkelijker gemaakt. Hoewel de meeste winkels nog wel dicht moeten blijven, kunnen grote tuincentra en bouwmarkten weer aan de slag. Scholen en horeca blijven op slot, maar net als Nederland komt de Belgische regering nog deze week met een beslissing over het aanpassen van de lockdown. Mogelijk wordt dan bekend gemaakt dat ook de scholen bij onze zuiderburen weer open gaan. België heeft overigens een strengere lockdown dan ons land.

Weer naar de kapper in Denemarken

Grote opluchting bij de kappers en hun klanten in Denemarken. Vanaf maandag mogen alle kapperszaken in het land weer open. Toen dat nieuws bekend werd, crashte de grootste boekingssite voor kappers in Denemarken door de enorme toeloop. Denemarken zat eerder in lockdown dan Nederland.

Nederland wil ook een soepeler lockdown

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland blijkt dat ook steeds meer Nederlanders voor een een versoepeling van de regels zijn. Veertig procent geeft aan dat, nu de eerste coronapiek achter de rug lijkt en de cijfers dalen, het allemaal wel wat minder streng mag. Grootste twistpunt blijft het onderwijs: veel ouders willen hun kinderen weer naar school sturen, maar onderwijsbonden willen daar voorlopig nog echt niet aan beginnen. Dinsdag maakt het kabinet bekend of de huidige maatregelen aangepast worden.

Lees ook: Meeste Nederlanders vinden mondkapje dragen overdreven