Misdaad

Drugsatleet Roelf B. verdwijnt waarschijnlijk voor acht jaar in Hongaarse cel na aanvaarden strafvoorstel

De Nederlandse topsprinter Roelf B. (22) heeft voor de rechtbank in Boedapest schuld bekend aan drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget. Hiermee accepteert hij een gevangenisstraf van acht jaar.

Zijn vriend en medeverdachte Gert-Jan N. (23) heeft ook het strafvoorstel van het Hongaarse Openbaar Ministerie geaccepteerd, voor tien jaar cel. Gert-Jan N. krijgt een iets hogere straf omdat de Hongaren hem als het brein van de drugshandel ziet. Mogelijk doet de rechter maandag al uitspraak in de zaak.

Andere regels op festivals

In de rechtszaal probeerde hoofdverdachte N. de rechtbank ervan te overtuigen dat hij zijn vriend niet had overgehaald om de drugs te verkopen. Ook erkende hij niet direct dat hij de hoofdschuldige is. Na overleg met zijn advocaat zei hij: “Sorry dat ik niet duidelijk heb geformuleerd. Ik verkocht drugs en had een prijslijst. Ik schaam mij voor wat ik heb gedaan.”

Lees ook: Drugsverdachte Sziget betuigt spijt: ‘Ik was op zoek naar avontuur’

De openbare aanklager wilde weten waarom hij in drugs handelde. N. zei dat hij dacht dat de strenge regels niet golden voor festivals. In een artikel dat hij had gelezen stond dat het op festivals “anders aan toegaat dan in het echte leven”

De langzaam in kettingen en handboeien lopende B. wilde niet in gaan op vragen over hoe hij was behandeld. Maar in de rechtbank zei de voormalige atleet dat hij hartproblemen heeft gekregen sinds hij in de gevangenis zit.

Levenslang boven het hoofd

De twee Nederlanders hadden het voorstel ook kunnen weigeren. Dan was de inhoudelijke behandeling van hun zaak begonnen. De kans was dan groot geweest dat ze veroordeeld zouden worden tot een levenslange gevangenisstraf. Hongarije behoort binnen Europa tot de landen met de strengste drugswetten.

Lees ook: Inwoners Stadskanaal kunnen arrestatie drugsatleet nauwelijks geloven: ‘Het zijn doodnormale jongens’

De twee hadden eerder al bekend. Ze werden vorig jaar augustus tijdens het grote muziekfestival Sziget betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo aan joints. De drugs verkochten ze vanuit hun tent op de camping bij het festivalterrein.

Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers. In hun auto werd na hun aanhouding nog meer drugs gevonden. In totaal hadden de drugs een straatwaarde van ongeveer 300.000 euro.

Andere verdachten?

De Hongaarse justitie is ervan overtuigd dat de twee niet alleen handelden, maar andere verdachten zijn nooit bekend geworden. “Ze hebben ons nooit de namen willen geven van de handelaren die hen de drugs leverden”, zei de openbaar aanklager eerder.

Redactie/ANP