Misdaad

Politie onderzoekt doodsverwensingen richting Chinese studenten en uitwerpselen in lift

De politie gaat onderzoek doen naar de discriminerende teksten en vernielingen van afgelopen weekend in een studentenflat in Nijmegen. In de liften lag plas en poep en er waren doodsverwensingen op de muren gekalkt. Een Chinese vlag die aan de deur van één van de Chinese studenten hing, was doormidden gescheurd.

Zondag zei de politie nog geen onderzoek te kunnen starten, omdat er nog geen aangifte bij hen binnen was. “Wij gaan graag met de zaak aan de slag, want discriminatie op basis van afkomst en racisme wordt niet getolereerd”, zeiden ze toen al. Nu is die aangifte dus binnen.

Lees ook: Chinese studenten opgeschrikt door doodsverwensingen

In de studentenflat aan de Bornsesteeg wonen veel Chinese studenten. Student Hao Chunxiang zei op Facebook dat op de muur van de flat de Engelse teksten ‘DIE CHINESE’ en ‘CHINESE CORONA’ zijn geschreven. Sinds de uitbraak van het coronavirus in het Chinese Wuhan, worden Chinezen gepest en gediscrimineerd.

De online petitie ‘We zijn geen virus‘ is inmiddels al bijna 26.000 keer ondertekend.

Leven vernietigen

“Iemand noemde de Bornsesteeg de ‘Coronasteeg’. Dit is niet alleen discriminatie of xenofobie. Degene die deze vreselijke dingen hebben gedaan leven om ons heen en proberen om het normale leven van iedere huurder aan de Bornsesteeg te vernietigen”, zegt Hao Chunxiang.

Geen aanhoudingen

Tot nu toe is er nog niemand aangehouden. De politie is bezig met het onderzoek en roept mensen op die iets hebben gezien zich bij hen te melden.

Daarnaast gaat de studentenhuisvesting Idealis in gesprek met studenten. Een woordvoerder van Idealis laat weten geschrokken te zijn van het incident en vindt dit onacceptabel. Of er maatregelen worden genomen, is nog onduidelijk. Ze willen eerst in gesprek met studenten om te kijken wat er onder hen leeft.