Misdaad

Doodsbedreigingen aan het verkeerde adres: vrouw en kinderen eigenaar dartwinkel duiken onder

Ondernemer Carlo Ursem uit Lutjewinkel heeft een horrorweekend achter de rug. Zijn gezin werd met de dood bedreigd door de afgelasting van een internationaal darttoernooi. Maar Carlo heeft daar helemaal niets mee te maken.

“Het was behoorlijk heftig voor ons hele gezin. Mijn vrouw en kinderen zijn uit voorzorg naar mijn schoonouders gegaan. De doodsbedreigingen waren ook gericht tegen onze kinderen. Dan moet je gewoon het zekere voor het onzekere nemen”, vertelt Carlo.

Dit weekend zou in Zwaag het United International Open Darts worden gehouden. Maar organisator Cor Smit gelastte het evenement af. Hij is onbereikbaar en deelnemers weten dus niet waar ze aan toe zijn. Als ze zoeken op internet kwamen ze bij Carlo uit, die een dartwinkel heeft.

“Wij kwamen omhoog in de zoekresultaten. We hebben het laten verwijderen bij Google, maar dat duurt wel even. Het schijnt dat de organisator de zoektermen zo had aangepast, dat mensen bij mij uitkwamen”, vertelt Carlo.

‘Kleine kist’

Eerst laten de bedreigingen Carlo koud, maar dat verandert als ook zijn kinderen worden bedreigd. “Ik heb net een kind van anderhalve maand. Toen kwam er op een gegeven moment een bedreiging binnen dat mijn kind in een kleiner kistje moest dan ikzelf. Dat deed me wel echt iets.”

Carlo zegt tientallen bedreigingen te hebben gehad via Facebook en zijn telefoon. Zondagavond heeft hij ze samen met zijn vrouw ritueel verwijderd. Morgen doet hij aangifte tegen organisator Cor Smit.

Dat de deelnemers boos zijn, snapt Carlo wel. Voor een inschrijving en een hotel ben je volgens hem 750 euro kwijt. Dat geld lijken de deelnemers voorlopig kwijt te zijn. “Daar komt bij dat mensen uit het buitenland bijvoorbeeld ook voor niets vliegtickets hebben geboekt.” Het toernooi is populair bij Nederlanders, maar ook bij Engelsen, Duitsers, Belgen en Ieren.

Waarom afgelast?

De vraag is nog waarom organisator Cor Smit het evenement heeft afgelast. Carlo heeft hem kort kunnen spreken. “Hij zegt dat hij het prijzengeld niet kon uitkeren. Maar dat is heel bizar. Sponsoren staan daar namelijk voor garant.” Hart van Nederland heeft ook contact opgenomen met de organisator. Maar hij nam de telefoon niet op.

Op de website van het evenement staat een kort bericht: “Het doet mij ontzettend veel pijn dat ik tot dit besluit heb moeten komen. Het is dit jaar helaas niet gelukt. Tot het einde aan toe is gekeken naar een oplossing om het alsnog door te laten gaan.”

Statement dartbond

Directeur Paul Engelbertink van de Nederlandse Darts Bond zegt niets te weten over de afgelasting van het toernooi. Deze bond is daar verder niet bij betrokken, maar heeft wel een statement op zijn website geplaatst.

“De United International Open Darts is een toernooi van een particuliere organisatie en geen toernooi van de NDB. De NDB is als nationale bond alleen betrokken bij de aanvraag van internationale rankingpunten en staat verder volledig los van organisatie”, zo is te lezen in het statement.