112

Dode en meerdere gewonden bij woningbranden verspreid over het land

Bij verschillende woningbranden verspreid over het land zijn zondagochtend een dode en meerdere geworden gevallen.

In het Brabantse Cromvoirt kwam een persoon om het leven toen rond 10:30 uur brand uitbrak in een woning aan de Deutersestraat. De oorzaak van de brand is nog onbekend. “We houden alle scenario’s open. Het kan een ongeval zijn, zelfdoding of een misdrijf.” De brand is inmiddels uit.

Brandende kaars

In Amsterdam-Zuid raakten iets na 7.00 uur twee mensen gewond toen er brand uitbrak in een huis aan de President Kennedylaan. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar volgens de brandweer heeft een brandende kaars een rol gespeeld.

Uit het raam gesprongen

In Zaandam raakten zondagochtend ook twee mensen gewond toen ze van twee hoog uit een raam van een brandend pand sprongen. Ze zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De brand ontstond op de eerste verdieping in een woning aan de Pelikaanstraat. Mensen in het huis probeerden zelf het vuur te blussen, maar dat lukte niet. Buurtbewoners vertellen aan Hart van Nederland dat de televisie in brand zou zijn gevlogen.

Daarna verspreidde de rook zich snel via het trappenhuis. Bewoners op de bovenste verdieping zouden daarna in paniek uit het raam zijn gesprongen. Twee andere bewoners zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden volgens de brandweer niet naar een ziekenhuis.

Val van 8,5 meter

Hoe ernstig de verwondingen van de man en vrouw zijn die uit het raam sprongen, weet de woordvoerder niet. De twee vielen volgens hem 8,5 meter naar beneden. “Ze waren dusdanig gewond dat er een traumahelikopter bij moest komen.”

Waardoor de brand uitbrak, is nog onbekend. De brandweer had het vuur snel onder controle. Door de flinke rookontwikkeling is er volgens de woordvoerder veel schade aan de woning. De gemeente gaat kijken of er voor de andere bewoners opvang moet worden geregeld.

Tekst gaat verder onder de foto

woningbranden

Bewoner gewond

Rond 9.00 uur brak er op de op een na hoogste verdieping van de Jheronimustoren in Den Bosch ook een woningbrand uit. De bewoner raakte daarbij gewond. Twee anderen zijn ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel, omdat ze rook hadden ingeademd.

De flat werd geëvacueerd, maar de brand was snel onder controle. De oorzaak is niet bekend.

Keukenbrand

De bewoonster van een rijtjeshuis in Culemborg raakte gewond toen brand uitbrak in haar keuken. Het vuur breidde zich snel verder uit naar de gang bij de voordeur. Naast de woning raakte ook de houten aanbouw van de buren beschadigd. De bewoonster is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Het zou gaan om een alleenstaande vrouw op leeftijd.

Ook in Heemskerk was het raak: daar ging een schuur in vlammen op. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op het huis.

Foto Zaandam: HFV Photo Services / Foto Den Bosch: Timo Meijs / Beelden Heemskerk: HFV Photo Services