Dieren

Opnieuw dode 'gewone' dolfijn gevonden in Zeeland: tweede dit weekend

In Zeeland zijn dit weekend twee dode dolfijnen gevonden. Het gaat om zogenaamde ‘gewone’ dolfijnen. Zaterdag zagen voorbijgangers op de oevers van de Oosterschelde bij Zierikzee de eerste dode dolfijn liggen. Zondagochtend was het weer raak: bij Breskens werd opnieuw een dode dolfijn aangetroffen.

Vrijdag werden er drie gewone dolfijnen gespot bij de Oosterscheldekering. Jaap van der Hiele van Stichting Reddingsteam Zeedieren vermoedt daarom dat het jonge mannetje dat bij Zierikzee werd gevonden bij die groep hoorde. “Dit vanwege de vindplaats van het dier en ook omdat de dolfijn nog niet lang dood was”, legt hij uit bij Hart van Nederland.

De tweede dolfijn werd zondag een stuk zuidelijker in Zeeland aangetroffen, in de monding van de Westerschelde. Weer ging het om een jong mannetje. Van der Hiele denkt dat ook dit dier onderdeel uitmaakte van de gespotte groep. “Vermoedelijk waren ze onderweg richting het zuiden.”

Onder de schrammen

Het is de tweede en derde keer dit jaar dat er een gewone dolfijn strandt aan de Zeeuwse kust. Het dier dat zaterdag werd gevonden bij Zierikzee zat onder de schrammen. Maar volgens Van der Hiele betekent dat niet dat de dolfijn is aangevallen. “Die schrammen zijn ontstaan na zijn dood doordat ‘ie bij het aanspoelen over schelpen heen is geschuurd.”

(Tekst gaat verder onder foto)

dolfijn

Het zijn voor de Stichting Reddingsteam Zeedieren “bijzondere tijden”, vertelt Van der Hiele. Begin september spoelden op de oevers van de Oosterschelde twee zeldzame butskoppen aan. De walvisachtige leeft normaal gesproken diepzee. Later in september werd ook nog een 2,5 meter grote levende lederschildpad gespot in de rivierarm. “Zeer uitzonderlijk.”

Lees ook: Schedels en wervels van aangespoelde Butskoppen naar collectie Naturalis

Beeld: Stichting Reddingsteam Zeedieren