Directeur zorgbureau Almelo moet 670.000 euro subsidie terugbetalen

De directeur van een zorginstelling in Almelo moet 670.000 euro aan subsidie terugbetalen aan de gemeente. Dat heeft de rechtbank Overijssel maandag bepaald.

Directeur Nina B. van Victorie Hulp- en Dienstverlening vergokte een miljoen euro in het casino, meldt RTV Oost. Daarnaast gebruikte ze het zorggeld om haar cliënten, veelal probleemjongeren, feestelijk te onthalen met peperdure cadeaus. Zo kocht ze onder andere Louis Vuitton-tasjes, dure trainingspakken en zelfs een borstvergroting.

Subsidie

De gemeente sleepte het zorgbureau voor de rechter en eiste een miljoen euro aan subsidie terug die van 2016-2018 was uitgekeerd. Het gaat om 670.000 euro voor Beschermd Wonen, 245.000 euro aan PGB-geld en bijna 140.000 euro voor Zorg in Natura.

De directie ging tegen het vonnis in beroep, maar de rechtbank oordeelt dat dit ongegrond is. B. draait ook op voor de proceskosten van bijna 2.500 euro.

In een eerder stadium had de gemeente beslag laten leggen op alle tegoeden van diverse bedrijfsonderdelen van de zorginstelling. Ook werd er beslag gelegd op alle privébezittingen van zowel de directrice als haar adjunct-directeur. Daarbij gaat het om bankrekeningen, maar ook de woningen en aandelen.

Zorgfraude

De gemeente Almelo had aangifte gedaan tegen B. wegens zorgfraude, maar het OM besloot de vrouw niet te vervolgen. Almelo gaat nog in beroep tegen deze beslissing.

Nadat alle subsidies waren gestopt, moest de noodopvang voor probleemjongeren aan de Ootmarsumsestraat in Almelo de deuren sluiten.