Gezondheid

Brandwondenpatiënten krijgen door corona digitaal consult: 'Ze zijn kwetsbaar'

Brandwondenpatiënten kunnen vanaf donderdag via een videogesprek een consult krijgen. De Nederlandse Brandwondenstichting wil er zo voor zorgen dat patiënten toch de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Brandwondencentra zijn nog open voor patiënten die acute zorg nodig hebben, maar nu kunnen ook patiënten die nazorg nodig hebben geholpen worden. “Het zijn kwetsbare patiënten”, legt een woordvoerder van de Brandwondenstichting uit over de noodzaak. “Niemand kan het coronavirus gebruiken nu, maar zij al helemaal niet.”

De woordvoerder legt uit dat je niet kan zeggen dat het nieuwe coronavirus gevaarlijker is voor ze, omdat dit nog niet onderzocht is. “Maar deze patiënten zijn wel vatbaarder voor infecties als ze open wonden hebben”, stelt ze.

Eerste videogesprek

Donderdag werd het eerste digitale consult gegeven: chirurg Paul van Zuijlen sprak vanuit de Brandwondenstichting in Beverwijk met patiënt Titus Radstake die thuiszat in Elst. Titus heeft 3,5 jaar geleden een brandongeluk gehad in de tuin. Inmiddels is hij daarvoor al 23 keer geopereerd.

Chirurg Van Zuijlen is zelf net hersteld van het coronavirus. Hij hoefde niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en kon dus nu een digitaal consult geven. Bekijk hieronder hoe dat eraan toe ging.