112

Derde ramkraak op camerawinkel, totale schadepost meer dan een half miljoen

Voor de derde keer in vijf jaar tijd is het raak. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben ramkrakers het voorzien op de camerawinkel Cameraland in Alkmaar. De totale schade is inmiddels meer dan een half miljoen euro.

Eigenaar Bart Bel heeft de camerazaak nog maar net overgenomen, maar was in 2015 en 2018 al werkzaam in het bedrijf. Toen werd de schade door de vorige eigenaar geschat op respectievelijk 250.000 euro en 225.000 euro. Ook nu is de schade groot.

Bij de eerste twee ramkraken lukte het de criminelen om de winkel binnen te dringen en peperdure camera-apparatuur te stelen. “Nu is er niks weggehaald”, aldus Bel. “Maar de schade aan het pand is vele malen groter dan destijds. Ze hebben vier keer op het pand ingereden. De scheuren lopen door tot in het plafond. Ik kan niet inschatten op welk bedrag het neerkomt.”

Overwinning op de ramkrakers

Het voelt voor de ondernemer als een overwinning dat de ramkrakers deze keer niet binnen konden komen. “We hebben na de vorige ramkraken palen geplaatst, waardoor ze nu geen aanloop konden nemen. Ook hebben we stevigere rolluiken. Bij de vorige twee keer had ik er toch een ander gevoel bij dan nu.”

De politie is nog bezig met forensisch onderzoek bij de winkel. Als dat afgerond is, kan de schadepost van de derde ramkraak worden opgemaakt.