Dieren

Drama in De Lutte: opnieuw ooievaar omgebracht

De ooievaar die afgelopen woensdagavond dood is gevonden aan de Wewwelstad in het Overijsselse De Lutte, blijkt te zijn doodgeschoten. Dat is zojuist bekend geworden. Hiermee voltrekt zich opnieuw een drama binnen de kleine dorpsgemeenschap. Ook vorig jaar werd in De Lutte een ooievaar in koelen bloede omgebracht. Dat gebeurde in de nacht van 3 op 4 mei. Die gruweldaad maakte de tongen los in ons land.

Sander Wansing van Vogelwerkgroep Losser vertelt aan Hart van Nederland: “Ik heb van het laboratorium in Utrecht zojuist de eerste uitslag gekregen van de autopsie. De doodsoorzaak is glashelder: de ooievaar is doodgeschoten.”

Bloedingen

Wansing vervolgt: “Vanaf de inschotopening heeft de kogel zich een weg gebaand door het dier, waarbij het hart en de luchtpijp geraakt zijn. De kogel is in de tussenribspier gevonden. Het betreft een diabolokogeltje zoals gebruikt wordt in wind- en pompbuksen. De bloedingen die de kogel heeft veroorzaakt, hebben tot de dood van de vogel geleid. De pathologen achten het onwaarschijnlijk dat de ooievaar met deze verwonding nog een kortere of langere afstand heeft kunnen vliegen.”

“We kunnen er daarom vanuit gaan, dat de vogel op het nest doodgeschoten is. De ooievaar was een volwassen vrouwtje in een geslachtsrijpe leeftijd. Er was activiteit zichtbaar van de eierstokken, maar nog niet zodanig dat er binnen een paar dagen een ei gelegd zou zijn.”

De vogelwerkgroep Losser gaat aangifte doen bij de politie in Oldenzaal.

Drie dode ooievaars binnen één jaar tijd, waarvan slechts eentje een natuurlijke dood is gestorven. “In de 25 jaar tijd dat ik lid ben van de Vogelwerkgroep Losser heb ik dit nog nooit meegemaakt”, besluit Sander Wansing. “Ongelooflijk!”

Lees ook: Vader ooievaar overlijdt en drukt jong dood, vier andere jongen net op tijd gered