Lifestyle & Entertainment

Demonstratie tegen Zwarte Piet zondag op Vrijthof in Maastricht

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kan zondag in Maastricht actie voeren. De demonstratie tegen Zwarte Piet mag worden gehouden op het Vrijthof, liet de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten.

De demonstratie begint om 14.00 uur. Eerder liet de organisatie al weten ook zaterdag in Breda te willen protesteren. Zondag staat Maastricht op de planning, 21 november Weert en Venlo en 22 november Eindhoven.

Protest tegen ‘grijze piet’

Volgens KOZP zijn de nu aangekondigde demonstraties coronaproof en zijn ze volgens de “KOZP-principes van vreedzaam protest”. Wat dat precies inhoudt wordt niet gemeld.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet gaat demonsteren in Venlo tegen grijze piet

Het protest in Venlo is ook gericht tegen ‘grijze piet’. In Venlo is vanaf volgend jaar voor Zwarte Piet een lichtere variatie bedacht, de grijze piet. Ook daarover is KOZP niet te spreken. Voor de actiegroep zijn alleen roetveegpieten acceptabel. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo voert komende week nog nader overleg met KOZP over de plek waar deze demonstratie mag plaatsvinden. In het door KOZP aangevraagde stadscentrum voor het stadhuis vindt de gemeente geen goed idee, zei een woordvoerster eerder.

Landelijke intocht

Zaterdag is de landelijke aankomst van Sinterklaas op een geheime locatie zonder publiek. In de rest van het land zijn intochten afgeblazen vanwege het coronavirus. Dat is voor KOZP geen reden om stil te zitten, liet voorman Jerry Afriyie al weten.

Lees ook: Actiegroepen plakken posters: bemoei je niet met Zwarte Piet